13 Mar 2023

5 trends op de arbeidsmarkt

Met de arbeidsmarkt ontwikkelingen die spelen, kan het lastig zijn om de belangrijkste trends op te pikken. Toch spelen er ook nu een aantal arbeidsmarkt trends die je als bedrijf absoluut wilt volgen om alles uit jouw organisatie en mensen te halen. In deze blog bespreken we daarom dé vijf arbeidsmarkt trends die niet aan jou voorbij mogen gaan.

1.      Aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Vergrijzing en een krapte: Het zijn thema’s die tegenwoordig onlosmakelijk verbonden zijn aan de arbeidsmarkt. En dat betekent dat bedrijven er alles aan moeten doen om de krachten die ze wél hebben zo langdurig mogelijk gezond en gelukkig aan het werk te houden. Het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers groeit daarmee nog steeds. De langetermijnvisie voor alle werknemers staat voorop, om talent binnenshuis te houden, zonder dat er sprake is van veel verzuim. Om dit te realiseren, dient het werkgeluk en de gezondheid van de werknemers boven aan de prioriteitenlijst te staan. Een trend die door vele bedrijven wordt opgepikt – met succes.

2.      Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

Als we spreken van grote arbeidsmarkt ontwikkelingen, is flexibiliteit een terugkerend onderwerp. Waar het eerder de normaalste zaak van de wereld was om van 9 tot 5 op kantoor te zitten, wordt er tegenwoordig beter gekeken naar de werk-privébalans door de werknemers. Bedrijven die hierin meedenken, trekken dus makkelijker personeel aan. Maar ook voor werkgevers is flexibiliteit belangrijk. Dit kan namelijk tot een efficiëntere personeelsinzet leiden. Binnen deze arbeidsmarkt trend voeren er een aantal oplossingen de boventoon. Zo is hybride werken het nieuwe 9 tot 5 en kijken werknemers steeds vaker naar korte reistijden. En wat dacht je van flexibele tijdsindelingen, zodat werknemers hun privéverplichtingen kunnen combineren met werk? Door als bedrijf meer flexibiliteit te bieden, zal talent sneller aankloppen.

3.      Voorkomen van verzuim

Op een arbeidsmarkt waar werknemers lastig te werven zijn, is het nog belangrijker dat je de werknemers die zich inzetten voor jouw organisatie niet verliest. Duurzame inzetbaarheid hangt daarom nauw samen met het voorkomen van verzuim. Deze arbeidsmarkt trend focust zich op de vitaliteit van de werknemers, waarbij zowel het fysieke als het psychische aspect onder de loep wordt genomen. Het bieden van flexibele werktijden kan de vitaliteit van werknemers ondersteunen, door de werkdruk te verminderen. Maar ook het aanbieden van gezondheidsprogramma’s en voldoende ergonomische werkplekken helpt bij het voorkomen van verzuim. Bijna alle arbeidsmarkt ontwikkelingen zijn dan ook gelinkt aan deze arbeidsmarkt trend, omdat vitaliteit in veel bedrijfsbrede beleidsplannen terugkomt.

4.      Invloed van ZZP’ers op de arbeidsmarkt

Door de economische onzekerheid is de groei van het aantal ZZP’ers behoorlijk gestagneerd. En dat maakt het nog lastiger om (tijdelijke) vervanging te vinden buiten de eigen organisatie. Waar ZZP’ers binnen engineering, laboratoriumwerk of onderzoek nog regelmatig worden ingeschakeld, gebeurt dit bij andere sectoren een stuk minder – mede omdat het aanbod van ZZP’ers veel kleiner is. Deze arbeidsmarkt trend bevestigt het belang van duurzame inzetbaarheid en het verminderen van verzuim. Op die manier kan er namelijk intern makkelijker een tekort worden opgelost, waar anders wellicht een ZZP’er voor nodig zou zijn geweest. Personeelstekort kan dus eenvoudiger intern worden opgevangen én voorkomen. Tegelijkertijd is het belangrijk om als werkgever aantrekkelijk te blijven voor ZZP’ers, zodat je zowel intern als extern een interessante partij blijft om voor te werken.

5.      De opkomst van AI op de arbeidsmarkt

Bij een tekort aan arbeidskrachten wordt er steeds vaker gekeken naar digitalisering, automatisering en robotisering, om de menselijke krachten (deels) te kunnen vervangen. Het was dan ook dé trend van 2023: Artificial Intelligence (AI). AI blijft ook op de arbeidsmarkt een enorme opkomende trend, ondanks dat bepaalde menselijke functies natuurlijk niet overgenomen kunnen worden door technologie. Toch zullen er bepaalde banen worden vervangen door technologie of in een ander jasje gestoken worden. Doordat ook die nieuwe technologie weer moet worden aangestuurd en gecontroleerd, zullen er tevens nieuwe functies ontstaan die vervuld moeten worden. Hierdoor zullen er verschillende verschuivingen plaatsvinden op de arbeidsmarkt, als het gevolg van AI. Training en omscholing aanbieden om personeel op een andere manier aan te kunnen houden, gebeurt hierom steeds vaker. Maar ook bij het werven van personeel speelt AI een steeds grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan het maken van vacatureteksten, wervingsvideo’s en andere aantrekkelijke content voor potentiële werknemers. AI kan bij deze taken ondersteunen en ze versnellen.

Hoe speel jij in op deze arbeidsmarkt trends?

Doordat al deze trends arbeidsmarkt en bedrijf beïnvloeden, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen én mogelijkheden. Door als organisatie direct in te spelen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, sta jij vooraan tijdens het werven van nieuw talent en behoud je tegelijkertijd het huidige personeel door vitaliteit en werkgeluk te bevorderen. Maar, hiervoor heb je natuurlijk wel tijd nodig. Tijd om te investeren in het opvolgen van de trends en het aanpassen van het beleid van de organisatie. Rapasso helpt hierbij, door het vele papierwerk te vervangen door één overzichtelijk platform waarop alle betrokkenen alle relevante informatie terug kunnen vinden. Zo blijft er meer tijd over voor de kerntaken: Personeel werven en behouden. Benieuwd hoe Rapasso er voor jouw organisatie uit kan zien? Vraag dan een online demo aan en neem een kijkje in de nieuwe wereld van Rapasso. Voor overige vragen kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen!

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet