Arbeidsmobiliteit

Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van een werknemer om op lange termijn werkzaam te blijven en zich te ontwikkelen binnen zijn of haar werk. Arbeidsmobiliteit kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Het geeft werknemers de kans om nieuwe vaardigheden te leren en zich te ontwikkelen in hun carrière. Administreer loopbaantrajecten in een cliëntvolgsysteem om tijd te besparen.

 • groei en ontwikkeling
 • behoud van personeel
 • betere werksfeer

Wat is arbeidsmobiliteit?

Arbeidsmobiliteit gaat over een wijziging in de loopbaan van een werknemer. Dit in het voordeel van werknemer of werkgever. Het gaat hierbij om de mate waarin iemand voor zichzelf of de organisatie kan en wil veranderen. Het gaat dan om de volgende veranderingen:

 • taken
 • functie
 • werkgever

Arbeidsmobiliteit wordt ook wel de mobiliteit van het personeel genoemd.

Arbeidsmobiliteit

De 3 hoofddoelen

Groei en ontwikkeling

Een werknemer veranderd van afdeling of functie om meer verantwoordelijkheid te krijgen of om zichzelf te ontwikkelen in een andere richting.

Behoud van personeel

Een werknemer veranderd van afdeling of functie om meer uitdaging te vinden in het werk of om te voorkomen dat hij of zij naar een ander organisatie vertrekt.

Betere werksfeer

Arbeidsmobiliteit kan ook leiden tot een betere werksfeer, omdat werknemers zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en omdat ze zich meer verbonden voelen met hun collega's.

Groei en ontwikkeling

Een werknemer veranderd van afdeling of functie om meer verantwoordelijkheid te krijgen of om zichzelf te ontwikkelen in een andere richting.

Behoud van personeel

Een werknemer veranderd van afdeling of functie om meer uitdaging te vinden in het werk of om te voorkomen dat hij of zij naar een ander organisatie vertrekt.

Betere werksfeer

Arbeidsmobiliteit kan ook leiden tot een betere werksfeer, omdat werknemers zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en omdat ze zich meer verbonden voelen met hun collega's.

Interne arbeidsmobiliteit

Interne arbeidsmobiliteit verwijst naar veranderingen in de positie of het werk van een werknemer binnen een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een werknemer van afdeling verandert, of dat hij of zij een nieuwe functie krijgt binnen hetzelfde bedrijf.

Er zijn verschillende redenen waarom een werknemer kan kiezen voor interne arbeidsmobiliteit. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • groei
 • ontwikkeling
 • uitdaging
Download nu dit handige e-book

Hoe selecteer je voor jou het beste cliëntvolgsysteem?

Na veel implementaties weten wij inmiddels als geen ander wat de belangrijke zaken zijn om een cliëntvolgsysteem te selecteren dat écht in jouw voordeel werkt. Deze ervaring zijn uitgewerkt in dit handige e-book.

Download het e-book

Externe arbeidsmobiliteit

Externe arbeidsmobiliteit verwijst naar veranderingen in de positie of het werk van een werknemer naar een ander bedrijf of organisatie. Dit betekend dat een werknemer een nieuwe baan zoekt bij een andere organisatie.

Er zijn verschillende redenen waarom een werknemer kan kiezen voor externe arbeidsmobiliteit. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • carrièrekansen
 • nieuwe omgeving
 • uitdaging

Verschil interne en externe arbeidsmobiliteit

Er zijn een aantal verschillen tussen interne en externe arbeidsmobiliteit. Zo kan interne arbeidsmobiliteit vaak gemakkelijker zijn voor werknemers omdat ze al bekend zijn met het bedrijf en de werksfeer. Aan de andere kant kan externe arbeidsmobiliteit leiden tot meer carrièrekansen en de mogelijkheid om in een andere omgeving te werken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel interne als externe arbeidsmobiliteit voordelen en uitdagingen met zich mee kunnen brengen en dat het daarom belangrijk is om de specifieke behoeften en wensen van de werknemer en de organisatie in overweging te nemen bij het bepalen van de beste optie.

Arbeidsmobiliteit binnen Rapasso

Ben jij als organisatie bezig met arbeidsmobiliteit? Dan heb je te maken met loopbaantrajecten. Om deze trajecten voor jou gemakkelijker te maken kan je werken met Rapasso. Binnen Rapasso wordt alles geregistreerd. Gegevens worden veilig opgeslagen en voldoen aan de AVG-wetgeving. Dit bespaart jou tijd. Zo heb je alle informatie over een persoon op één plek.

Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op je vraag

Wat is arbeidsmobiliteit en waarom is het belangrijk voor zowel werknemers als werkgevers?

Arbeidsmobiliteit verwijst naar het vermogen van werknemers om zich aan te passen aan veranderingen in de arbeidsmarkt en binnen organisaties. Het omvat het vermogen om van baan te veranderen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en zich aan te passen aan veranderende werkbehoeften. Arbeidsmobiliteit is belangrijk voor werknemers omdat het hen in staat stelt om hun loopbaan flexibel vorm te geven, nieuwe kansen te benutten en te groeien. Voor werkgevers biedt arbeidsmobiliteit de mogelijkheid om talent te behouden, zich aan te passen aan veranderingen in de markt en een veerkrachtige en wendbare organisatie op te bouwen.

Wat is externe mobiliteit?

Externe mobiliteit verwijst naar de beweging van werknemers tussen verschillende organisaties of bedrijven. Het houdt in dat werknemers hun huidige werkgever verlaten en elders werk vinden. Externe mobiliteit kan plaatsvinden op vrijwillige basis, waarbij werknemers ervoor kiezen om van werkgever te veranderen, of op onvrijwillige basis, zoals bij ontslag of herstructurering. Het is een belangrijk aspect van de arbeidsmarkt en kan verschillende redenen hebben, zoals carrièreontwikkeling, betere arbeidsvoorwaarden, nieuwe uitdagingen of veranderingen in de economie.

Hoe kan Rapasso bijdragen aan het bevorderen van arbeidsmobiliteit binnen organisaties?

Ben jij bezig met de arbeidsmobiliteit binnen jouw organisatie? Dit kan je gemakkelijk registreren in Rapasso. Alle bijbehorende trajecten, zoals loopbaantrajecten, kan je vastleggen in Rapasso. Dit geeft een duidelijk overzicht in de arbeidsmobiliteit binnen jouw organisatie.

Welke diensten en oplossingen biedt Rapasso aan om arbeidsmobiliteit te ondersteunen?

Door middel van de standaard trajecten in Rapasso kan je van A tot Z een arbeidsmobiliteit trajecten noteren. Het werken met Rapasso biedt zowel voordelen voor de coach, cliënt en opdrachtgevers. Alle 3 de partijen krijgen toegang tot Rapasso en krijgen inzicht in het gene wat voor hen belangrijk is.