De Participatiewet heeft als doel om iedereen mee te laten doen op de arbeidsmarkt. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol en schakelen sociaal ontwikkelbedrijven in om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar passend werk. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen die al langere tijd werkloos zijn of ontheemden die deelnemen aan inburgeringstrajecten.
Als sociaal ontwikkelbedrijf begeleid je kandidaten richting passend werk. Het doel is om samen te ontdekken wat iemand kan, welke vaardigheden ontwikkeld kunnen worden en zo de route naar passend werk vorm te geven. De Participatiewet vraagt om duidelijke rapportages aan de gemeente en om inzicht in de voortgang van elke kandidaat. Er zijn vastgelegde termijnen en kwalificaties waar je aan moet voldoen en waar je over moet terugkoppelen. Rapasso maakt dit gemakkelijker.
Een sociaal ontwikkelbedrijf moet aan de gemeente rapporteren over verschillende aspecten van de uitvoering van de Participatiewet. De exacte vereisten kunnen variëren afhankelijk van de afspraken tussen het bedrijf en de gemeente. Met Rapasso maak gemakkelijk rapportages met de volgende informatie:
Rapasso maakt het mogelijk om te rapporteren over de mate van begeleiding die elke kandidaat ontvangt, zoals coaching, trainingen en andere vormen van ondersteuning. Dit geeft inzicht in de vooruitgang en effectiviteit van de begeleiding.
Rapasso biedt mogelijkheden om gegevens over de besteding van gemeentelijke middelen en subsidies overzichtelijk vast te leggen, zodat de organisatie eenvoudig financiële rapportages kan aanleveren.
Rapasso maakt het bijhouden van samenwerkingen met werkgevers gemakkelijk, zodat je rapportages kunt opstellen over het aantal werkgevers dat bijdraagt aan het bieden van werkplekken voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Rapasso ondersteunt het uitvoeren van evaluaties, zodat je kunt rapporteren over de effectiviteit van de plaatsingen, tevredenheidsmetingen van kandidaten en de mate van succes op lange termijn.
Sociaal ontwikkelbedrijven spelen een belangrijke rol in de uitvoering van de Participatiewet door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. De kandidaten worden door de gemeente doorverwezen naar sociaal ontwikkelbedrijven, die hen ondersteunen via bijvoorbeeld leerwerktrajecten. Deze trajecten bieden de kandidaten de kans om werkervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen die hen dichter bij een passende baan brengen. Rapasso helpt sociaal ontwikkelbedrijven bij het efficiënt beheren van deze trajecten door het vastleggen van voortgang, activiteiten en rapportages, zodat gemeenten altijd up-to-date zijn en het proces op een veilige en gestructureerde manier wordt uitgevoerd.
Meer over leerwerktrajectenNa ruim 200 implementaties weten wij inmiddels als geen ander wat de belangrijke zaken zijn om een cliëntvolgsysteem te selecteren dat écht in jouw voordeel werkt. Deze ervaringen hebben wij uitgewerkt in dit handige gratis e-book.
Inburgering is een belangrijk onderdeel van de Participatiewet, gericht op het integreren van ontheemden en statushouders in de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt. Het proces richt zich op het verbeteren van taalvaardigheid en het ontwikkelen van werkgerelateerde vaardigheden, zodat ontheemden actief kunnen deelnemen aan de samenleving en het arbeidsproces. Met Rapasso kunnen deze inburgeringstrajecten effectief worden begeleid, met volledige rapportage aan de gemeente, zodat alle voortgang transparant en goed vastgelegd is.
Vraag een vrijblijvende demo aan en zie wat Rapasso voor je kan betekenen.
Wij scoren een 9.4 op klanttevredenheid – 100% beveelt ons aan