9 Feb 2023

Cloud-native of Cloud-hosted?

Bij het selecteren van een nieuw softwarepakket, zoals een cliëntvolgsysteem, is het belangrijk om vooraf een keus te maken of je gebruik wilt maken van de ‘Cloud’. Maar wat is de ‘Cloud’ precies? En wat is het verschil tussen Cloud-hosted en Cloud-native?

Wat is de Cloud?

Toen computers net op de markt kwamen, was het alleen mogelijk om softwarepakketten te installeren op de computer zelf, of op een lokale server. Ook documenten konden alleen hierin worden opgeslagen. Het nadeel hiervan was dat bij computerproblemen het veel werk kan zijn dit te herstellen, en de kans op dataverlies groot is.

Sinds de opkomst van het Internet is het ook mogelijk om gegevens (en later applicaties) niet lokaal op te slaan maar bij een extern bedrijf. Een Cloud-platform als Microsoft Azure of Amazon Web Services heeft enorme datacentrums met daarin duizenden servers (zie afbeelding rechts). De computercapaciteit van al deze servers wordt opgedeeld in een soort ‘modules’. Dit resulteert in een enorme ‘wolk’ of ‘cloud’ van zulke modules. In de onderstaande afbeelding zijn deze modules weergegeven als grijze blokjes.

 

Voorbeeld van een Cloud-native applicatie

Cloudsoftware bestaat uit verschillende onderdelen (dit zijn de gekleurde blokjes) die aan elkaar zijn gekoppeld; deze onderdelen zijn geïnstalleerd op de modules (grijze blokjes) van een Cloud-platform. Door elk onderdeel te installeren op meerdere modules ontstaat een bescherming tegen storingen. Bij uitval van een module blijft de applicatie gewoon beschikbaar, en er kan automatisch een nieuwe module ingezet worden om de verloren capaciteit op te vangen. Ook is het gemakkelijk extra of juist minder modules in te zetten. Zo speel je in op de huidige vraag.

Deze manier van werken maakt Cloudsoftware robuust en schaalbaar. Je bent niet meer afhankelijk van individuele computers en servers, maar van capaciteit die je inkoopt bij een Cloud-aanbieder.

Voordelen van de cloud

Deze manier van software aanbieden maakt het gemakkelijk te gebruiken vanaf verschillende laptops of telefoons, ongeacht hun locatie. Bovendien worden updates automatisch centraal uitgevoerd, waardoor iedere gebruiker altijd de laatste versie van het systeem gebruikt. Omdat de software zelf bij een Cloud-aanbieder geïnstalleerd is het niet meer nodig om een softwarepakket aan te schaffen en te installeren op je laptop. In plaats daarvan sluit je een soort van abonnement af om online de software te gebruiken.

Verschil tussen Cloud-native en Cloud-hosted

Als een softwareleverancier een Cloudoplossing aanbiedt dan is het goed om te checken of dit gaat om een èchte Cloud-oplossing (Cloud-native), of om Cloud-hosted software. Een Cloud-native applicatie is van de grond af aan ontworpen om de voordelen van de Cloud optimaal te benutten. Hierbij wordt ook vanaf het begin rekening gehouden met de veiligheid. Het voorbeeld hierboven is een Cloud-native applicatie. Ook Office365 en Google Docs zijn voorbeelden van Cloud-native applicaties.

Bij een Cloud-hosted applicatie is er sprake van een klassiek softwarepakket wat je voorheen op je laptop installeerde. Nu staat dit programma bij een extern bedrijf, waarbij het scherm van de applicatie naar je laptop wordt gezonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld met Citrix Virtual Apps, of Microsoft Virtual Desktop. Feitelijk is dit een soort tussenoplossing, waarbij het mogelijk is om verouderde software toch in de Cloud te gebruiken.

Voorbeeld van een Cloud-hosted applicatie

In tegenstelling tot Cloud-native staat bij Cloud-hosted de software niet verdeeld over meerdere modules. In geval van een storing betekent dit niet alleen een verlies van capaciteit, maar ook dat (een deel van) de gebruikers problemen ondervinden. Hiermee is het lastiger in te spelen op de afgenomen of toegenomen vraag.

Klassieke software is niet gemaakt om vanuit de Cloud aan te bieden. Cloud-hosted maakt daarom niet optimaal gebruik van de voordelen van Cloud-platformen. Het resultaat is minder robuust en minder schaalbaar dan Cloud-native.

Veiligheid

Dit heeft gevolgen voor de veiligheid. Klassieke software die bedoeld is om op je eigen laptop te staan is niet ontworpen om via het Internet te gebruiken. Ga je die software in de Cloud plaatsen, dan moet je het wel via Internet benaderen. De juiste beveiliging ontbreekt hiervoor, of moet via kunstgrepen worden toegevoegd. Dit is nooit even veilig als wanneer daar vanaf het begin rekening mee is gehouden, zoals bij Cloud-native.

Rapasso en de Cloud

Het cliëntvolgsysteem Rapasso is van begin af aan ontwikkeld als een Cloud-native applicatie. Dit biedt de volgende voordelen:

  • Flexibiliteit: Kun je onverwachts niet naar kantoor, en moet je een andere laptop gebruiken? Geen probleem! Je kunt Rapasso vanaf elke laptop, tablet, of telefoon gebruiken, waar ook ter wereld.
  • Betrouwbaarheid: Omdat Rapasso draait in de gigantische Cloud van Amazon Web Services is er altijd voldoende capaciteit. Een computerstoring geen uitval van Rapasso tot gevolg. Je gegevens worden ook verzekerd opgeslagen in de Cloud.
  • Updates: Updates voor Rapasso worden automatisch doorgevoerd. Zo werken alle gebruikers altijd met de laatste versie van het systeem.
  • Veiligheid: Rapasso is van begin af aan ontwikkeld met de Cloud in gedachten, en met oog voor moderne beveiliging. Zo biedt Rapasso onder andere de mogelijkheid voor tweestapsauthenticatie (MFA).

Ben je op dit moment aan het oriënteren voor de keuze van een cliëntvolgsysteem? Let dan op dat je te maken hebt met een Cloud-native oplossing, zodat je optimaal gebruik kan maken van de voordelen van de Cloud.

 

E-book: Hoe selecteer je het beste cliëntvolgsysteem?

Van welke Cloud variant een cliëntvolgsysteem gebruik maakt heeft veel invloed op de veiligheid.  Een cliëntvolgsysteem kiezen dat past bij jou manier van werken? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Deze lees je in dit e-book.

 

Download het e-book

Vul hieronder je gegevens in en ontvang het e-book en aanvullende tips per mail.

Ebook

Graag, stuur mij dit e-book per mail.

Naar wie mogen we het e-book mailen?

 

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet