15 Apr 2023

De toolbox voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker. De pensioengerechtigde leeftijd is gestegen en dus is belangrijk om iedereen zo fit mogelijk de eindstreep te laten halen. Om duurzame inzetbaarheid succesvol te integreren in een bedrijf dienen het management en de werknemers dit onderwerp actief op te pakken. Om dit voor beide partijen gemakkelijk te maken kan de toolbox voor duurzame inzetbaarheid worden toegepast. Deze toolbox biedt organisaties handvaten om duurzame inzetbaarheid intern te verbeteren en laat de werknemers tegelijkertijd zien op welke manier duurzame inzetbaarheid voor hen vorm zal krijgen. De toolbox voor duurzame inzetbaarheid is opgedeeld in een aantal hoofdonderwerpen en kan worden ingevuld met eigen tools.

Gezondheid en vitaliteit

Fitte medewerkers zullen het werk langer op een succesvolle manier uit kunnen voeren. Om hier als werkgever aan bij te dragen kun je denken aan het aanbieden van:

  • financiële voordelen op sportschoolabonnementen
  • het organiseren van sportieve activiteiten op de werkvloer
  • vitaliteitstest om te ontdekken hoeveel energie de medewerkers nog krijgen van het werk

Ook het optimaliseren van de werkplekken en het nauwkeurig in de gaten houden van de werkdruk en -stress draagt bij aan het gezond en vitaal houden van de organisatie.

Vakkennis en vaardigheden

Groeien op het gebied van kennis en vaardigheden geeft mensen een gevoel van trots en waardigheid. Iets wat de energie op de werkvloer zeker verhoogt. Het verschilt natuurlijk wel per organisatie op welke manier de groei kan worden gerealiseerd. Er bestaan verschillende modellen en systemen die helpen bij het ontwikkelen van de competenties en persoonlijke groei stimuleren. Denk hierbij aan de Leerstijlen van Kolb, kernkwadranten en Belbin-rollen. Niet alleen leren de medewerkers zichzelf en hun eigen werkstijl beter kennen, ook weten ze precies op welk gebied ze nog willen en kunnen leren.

Motivatie en betrokkenheid

Ongemotiveerd personeel kan een bedrijf volledig opbreken. Om de medewerkers actief en gemotiveerd te houden is het een goed idee om persoonlijke successen in de spotlight te zetten. Toon waardering, biedt de juiste coaching richting grootse successen en zorg voor regelmatig positieve energie. Laat merken dat er geluisterd wordt naar inbreng van het personeel, kom de afspraken na en betrek de gehele organisatie bij resultaten en veranderingen. Het gevoel dat er vertrouwd wordt op de kennis van de medewerkers brengt een enorme stimulans met zich mee.

Loopbaan en mobiliteit

Van tien jaar stilstaan krijgt niemand de energie en/of de motivatie om nog met de juiste instelling tot de pensioengerechtigde leeftijd door te werken. Ook is de kans groot dat medewerkers die slechts geschikt zijn voor één specifieke functie op den duur ontslag riskeren als gevolg van het verval van deze functie. Door de loopbaanontwikkeling en de arbeidsmobiliteit te boosten ontstaan er medewerkers die met meer plezier, langer en op meerdere posities binnen het bedrijf van waarde kunnen blijven. Vanuit de toolbox kan er onder andere een loopbaanloket worden gestart en kunnen er Persoonlijke Ontwikkelplannen worden aangeboden.

Beginnen aan duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid start altijd bij het voeren van goede gesprekken. Op welke manier er behoefte is aan duurzame inzetbaarheid, kan het personeel namelijk het beste vertellen. Verder is het creëren van een werkomgeving die zo veilig en gezond mogelijk is erg belangrijk. Denk aan een goed arbobeleid en het aanbieden van extraatjes die een gezonde levensstijl bevorderen. Investeer daarnaast in passende opleidingen en cursussen om de loopbaanontwikkeling in gang te zetten en er is al een sterke basis opgezet voor duurzame inzetbaarheid.

Maak je werk gemakkelijker

Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Plan een demo.

Bekijk de brochure