29 Jun 2023

Innovatieve technologieën: Duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie

Technologie is één van de factoren die de arbeidsmarkt ontzettend kan beïnvloeden. Door nieuwe technologieën verdwijnen er banen, maar worden er ook nieuwe banen ontwikkeld. Hoe beter er wordt ingespeeld op deze technologieën, des te minder werknemers overbodig worden bij het bedrijf. Wordt er niet goed ingespeeld op de nieuwe technologieën, dan zal dit negatieve gevolgen hebben.

Innovaties in ergonomie

Van 9 tot 5 aan een vast bureau zitten is niet meer van deze tijd. Bij bedrijven die gericht zijn op het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van verzuim zijn de peilen dan ook vaak gericht op ergonomische kansen. Want ook op het gebied van ergonomie vinden er veel innovaties plaats. De laatste jaren heeft het gebruik van het sta-zit bureau bijvoorbeeld een ontzettende vlucht genomen. Maar ook bureaustoelen die een juiste houding bevorderen en ergonomische muizen zijn in trek onder bedrijven met veel kantoorpersoneel. En nog altijd staan de ergonomische innovaties niet stil! Er wordt onder andere geëxperimenteerd met exoskeletten voor het ondersteunen van het lichaam bij fysiek zware functies. In de toekomst kan dit een ware uitkomst zijn voor personeel in de zorg, in de bouw of in andere sectoren waar lichamelijke klachten een grote rol spelen. Natuurlijk zijn de ergonomische innovaties geen vervanging van het gewenste klimaat op de werkvloer. Denk aan voldoende frisse lucht, prettige werkruimtes en de welbekende wandeling halverwege de werkdag. Juist de combinatie van beiden zorgt voor een sterk beleid!

Zorg met vitaliteit voor duurzame inzetbaarheid

Er ontstaat steeds meer kennis over het vitaal houden van werknemers. Gezond eten, voldoende bewegen en de benodigde rust dragen bij aan de vitaliteit. Ook in het bedrijfsleven wordt hier daarom op gefocust. Hoe vitaler de werknemers zijn, des te groter ook de duurzame inzetbaarheid. Met een hoge vitaliteit intern zal het verzuim namelijk teruglopen. Door vitaliteit op de werkvloer te stimuleren draagt een bedrijf niet alleen bij aan de eigen gezondheid, maar ook aan die van het personeel. Waar eerder gedacht werd dat vitaliteit enkel in de privésferen een positieve invloed had, is er inmiddels dus wel duidelijk dat het juist wordt meegenomen naar het werk en ook hier een positief effect heeft. Uiteindelijk wordt er met vitaliteit motivatie, doorzettingsvermogen, fitheid en veerkrachtigheid gecreëerd. Allemaal factoren die onmisbaar zijn voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Als we het hebben over een progressief beleid voor personeel staan de termen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid dus, hand in hand, bovenaan. Bij veel bedrijven wordt een stijgende vitaliteit ook als preventie van verzuim gezien. Het ontwikkelen van een vitaliteitsbeleid wordt hierom steeds populairder. Werknemers kunnen vaker gebruik maken van een Fietsplan, gezonde voeding dat wordt aangeboden door de werkgever en korting op sportactiviteiten. Maar ook voor het informeren van de werknemers over de beste manier om de eigen vitaliteit op niveau te houden wordt meer tijd genomen. De volgende onderdelen worden vaak opgenomen in het vitaliteitsbeleid:

  • Sportiviteit en voeding
  • Bedrijfsuitjes die zijn gericht op gezondheid
  • Cursussen voor het stoppen met roken en omgaan met druk

Stimuleer vernieuwing

Met technologische innovaties veranderen ook de wensen en behoeften van de klant. Meegaan met de trends en ontwikkelingen is daarom erg belangrijk. Alleen zo blijf je als bedrijf relevant voor jouw klanten. Maar niet alleen voor de klanten is vernieuwing van belang. Ook onder de werknemers is het goed om vernieuwing te stimuleren. Alleen door mee te gaan met de innovaties, zowel fysiek als kennismatig, zijn de werknemers in staat om mee te groeien met de aanwezige functies binnen het bedrijf. Zo is er altijd passende arbeid te vinden voor de werknemers en kan het aantal ontslagenen worden beperkt. Om dit te realiseren is het belangrijk om vernieuwing te stimuleren en een positieve invloed te laten zijn, in plaats van een bedreiging. De impact van AI op de arbeidsmarkt is op dit moment bijvoorbeeld enorm. Veel werknemers vrezen dat zij overbodig zullen worden doordat AI hun baan over zal nemen in de toekomst. Echter liggen hier ook weer kansen. Want wie gaat het gebruik van AI begeleiden, controleren en optimaliseren? Hier zullen toch echt nog mensen voor nodig zijn. Door direct mee te groeien met de ontwikkelingen en bij te scholen op dit vlak houd je klanten én personeel vast.

Vergroot duurzame inzetbaarheid met technologie

Innovatieve technologieën kunnen een aantal doelgroepen snel beperken op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Met name de oudere werknemers, laagopgeleide werknemers en werknemers die het lastig vinden om door te leren lopen risico. Voor hen kan het namelijk extra moeilijk zijn om de innovaties te volgen en om er uiteindelijk mee te werken. Zeker bij bedrijven waar sprake is van vergrijzing kan innovatieve technologie een flink struikelblok zijn in het behouden van de marktpositie. Door deze doelgroepen extra te ondersteunen bij het volgen van de innovaties, bijvoorbeeld door cursussen en interne omscholing, wordt het risico op verloop of onontkoombaar ontslag beperkt. Passende arbeid kan sneller worden gevonden en een personeelstekort zal minder snel ontstaan. Dit geeft de werknemers het gevoel dat ze niet overbodig zijn of zullen worden. Dit gevoel doet vervolgens weer ten goede aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers, evenals de ontwikkelde skills en kennis die de werknemers opdoen door de ondersteuning van cursussen en opleidingen. En zo is het cirkeltje weer rond!

 

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de Poortwachtermodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet

Ebook - Popup

 

Het e-book zal je meteen per mail ontvangen. We zullen je vervolgens aansluitende handige tips sturen.

Download nu het e-book

Naar wie mogen we het e-book mailen?