Een spoor 2 traject biedt werknemers die niet kunnen terugkeren naar hun huidige werkgever na langdurig ziekteverzuim de mogelijkheid om ergens anders passend werk te vinden. Door de doelen:
Het spoor 2 traject, ook wel tweede spoortraject genoemd, wordt ingezet wanneer een langdurig zieke werknemer niet kan terugkeren naar zijn of haar eigen werkgever. In overleg met de bedrijfsarts wordt bepaald welke taken de werknemer nog kan uitvoeren. Vervolgens wordt, vaak samen met een re-integratieadviseur, gezocht naar passende functies bij een andere werkgever. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden en vacatures bij andere bedrijven, waarop de werknemer kan solliciteren. Het doel van het spoor 2 traject is om de werknemer te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan buiten de huidige organisatie.
Een spoor 2 traject van het UWV biedt jou de structuur en handvatten om medewerkers te helpen bij het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie. Tijdens het traject ondersteun je de medewerker bij elke stap: van persoonlijke coaching en het opstellen van een goed cv tot het actief benaderen van potentiële werkgevers. Regelmatige evaluaties helpen om het traject flexibel en effectief te houden, met het uiteindelijke doel om de werknemer duurzaam te laten re-integreren in een passende functie.
Bij spoor 1 re-integratie richt de werkgever zich op het vinden van mogelijkheden binnen de eigen organisatie om de werknemer te laten terugkeren naar passend werk. Wanneer dit niet mogelijk is, komt spoor 2 re-integratie in beeld. Het doel van spoor 2 is het vinden van een nieuwe werkplek buiten de huidige werkgever.
Het spoor 2 traject begint doorgaans wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en er binnen eigen organisatie geen passende werk is. Het spoor 2 traject start in overleg met de werkgever, de werknemer en de arbodienst. Samen wordt gekeken naar de mogelijkheden voor re-integratie buiten de organisatie, met als doel de werknemer weer duurzaam aan het werk te krijgen. Dit moet uiterlijk gebeuren in week 58 van het verzuim. Het 2e spoor traject stopt zodra er passend werk is gevonden en de cliënt weer aan het werk kan. Wanneer iemand nog niet kan terug keren wordt bij week 93 van het verzuim een WIA aanvraag gedaan.
Wat is passend werk?In het tweede spoor traject staat het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie centraal. Dit omvat onder andere het opstellen van een re-integratieplan, het in kaart brengen van de competenties en interesses van de werknemer, en het actief benaderen van potentiële werkgevers. Daarnaast spelen diverse re-integratieactiviteiten, zoals sollicitatietrainingen en jobcoaching, een belangrijke rol in het succesvol doorlopen van het spoor 2 traject.
Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de werknemer door middel van re-integratieactiviteiten. Dit kan onder andere gericht zijn op het verminderen van fysieke of psychische beperkingen en het vergroten van de belastbaarheid.
Het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie. Dit omvat het identificeren van geschikte vacatures, sollicitatietraining en ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan.
Het creëren van een stabiele werksituatie voor de werknemer op de lange termijn. Dit omvat het waarborgen van een goede match tussen de werknemer en de nieuwe werkgever, evenals het bieden van nazorg om de kans op terugval te minimaliseren.
Herstel is een belangrijk onderdeel van het spoor 2 traject, waarin aandacht wordt besteed aan zowel fysiek als mentaal welzijn. Als re-integratiecoach is het essentieel om te begrijpen dat duurzaam terugkeren naar werk begint bij het herstel van de medewerker. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar wat iemand weer kan, maar ook naar wat iemand nodig heeft om weer in balans te komen en zich goed te voelen.
Werkhervatting is een belangrijke stap in het spoor 2 traject waarbij de medewerker, met ondersteuning van de re-integratiecoach, weer actief aan de slag gaat. De coach helpt bij het vinden van een passende functie, het opbouwen van werkuren en het aanpakken van knelpunten. Het doel is een duurzame terugkeer naar werk, waarbij de medewerker met vertrouwen en voldoening het werk kan hervatten en behouden.
Tijdens een spoor 2 traject kun je medewerkers ondersteunen bij het ontdekken van hun sterke punten, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het vergroten van hun zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt. Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid help je hen niet alleen bij hun huidige zoektocht naar werk, maar geef je hen ook de tools om in de toekomst beter om te gaan met veranderingen en nieuwe uitdagingen. Zo creëer je samen met de medewerker een basis voor een succesvolle, langdurige loopbaan.
Ben jij veel bezig met spoor 2 re-integratietrajecten? Laat je dan ondersteunen door Rapasso. Het bijhouden van trajecten, opstellen en tonen van rapportages is een klus die je efficiënt uit wilt voeren. Het cliëntvolgsysteem Rapasso is volledig ingericht zodat dit soort taken jou tijd besparen. Neem voor meer informatie contact op.
Spoor 2 re-integratie moeten werkgever en werknemer samen op zoek naar passend werk buiten de eigen organisatie.
Spoor 2-re-integratie begint wanneer re-integratie binnen de eigen organisatie niet mogelijk blijkt. Tweede spoor wordt ingezet op zijn vroegst na de 8e week en op zijn laatst in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid. Meestal wordt een tweede spoortraject afgerond binnen één jaar en uiterlijk binnen twee jaar.
Een spoor 2 traject loopt tot maximaal 104 weken na de eerste dag van verzuim. Volgens de regels van het UWV mag je na 93 weken verzuim een WIA-aanvraag doen.
Door middel van de trajecten in Rapasso kan je van A tot Z een spoor 2 re-integratie traject registreren. Het werken met Rapasso biedt zowel voordelen voor de coach, cliënt en opdrachtgevers. Alle 3 de partijen krijgen toegang tot Rapasso en krijgen inzicht in het gene wat voor hen belangrijk is.
Kies je voor Rapasso als cliëntvolgsysteem? Dan maken wij starten of overstappen gemakkelijk voor je.