Bij langdurig verzuim vraagt de Wet Verbetering Poortwachter om overwogen keuzes: wat is nog mogelijk bij de eigen werkgever (spoor 1)? En wanneer is werk bij een andere werkgever (spoor 2) aan de orde? Een arbeidsdeskundig onderzoek (AD-onderzoek) geeft een concreet, onderbouwd advies over de re-integratiemogelijkheden. Met Rapasso leg je dit zorgvuldig vast en deel je het veilig en AVG-proof.
Een arbeidsdeskundig onderzoek is niet wettelijk verplicht, maar kan wel helpen om te onderbouwen waarom spoor 2 wordt opgestart of juist (nog) niet. Deze onderbouwing wordt gegeven door de bedrijfsarts (op medische gronden) en/of door de arbeidsdeskundige (op arbeidsdeskundige gronden). Het is afhankelijk van de situatie wanneer deze onderbouwing precies nodig is. Wat wel vaststaat: uiterlijk in week 58 van het verzuim moet spoor 2 zijn opgestart, tenzij dat niet mogelijk is op basis van medische of arbeidsdeskundige gronden, of als de bedrijfsarts verwacht dat de werknemer binnen drie maanden na het eerste ziektejaar herstelt. Spoor 2 kan ook zonder arbeidsdeskundig onderzoek worden gestart, al is het ideaal als dit onderzoek vooraf al is uitgevoerd.
Een arbeidsdeskundige geeft een advies over de re-integratiemogelijkheden voor arbeid:
Het AD-onderzoek vormt het startpunt en de onderbouwing voor een eventueel spoor 2-traject.
Om een arbeidsdeskundig onderzoek goed uit te voeren, verzamel je verschillende documenten:
Geeft een gestructureerd overzicht van wat een werknemer nog wél kan, met vaste definities. Wordt opgesteld door de bedrijfsarts en vormt de basis voor het arbeidsdeskundig onderzoek.
Naast medische belastbaarheid is ook informatie nodig over het oorspronkelijke werk, eventuele aanpassingsmogelijkheden, en de visie van werkgever en werknemer.
Geeft inzicht in beperkingen en mogelijkheden voor re-integratie, met meer ruimte voor toelichting en overleg dan de FML. Wordt opgesteld door de bedrijfsarts en ondersteunt het arbeidsdeskundig onderzoek.
Tussen week 42 en 52 van het verzuim verzamel je als arbeidsdeskundige en arbodienst veel belangrijke informatie. Een deel daarvan is essentieel voor het opstarten van een eventueel spoor 2 traject, dat vaak wordt uitgevoerd door een externe organisatie.
Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar alle gegevens met een spoor 2 coach mag delen. Met Rapasso stel je eenvoudig en beveiligd een zorgvuldig samengesteld informatiepakket samen, waarin alleen de noodzakelijke en relevante gegevens zijn opgenomen. Inclusief de relevante informatie vanuit de werkgever. Zo voldoe je aan de AVG en geef je de spoor 2 coach precies de input die nodig is om het traject effectief te starten.
Rapasso ondersteunt arbeidsdeskundigen en arbodiensten om het AD-onderzoek soepel, volledig en veilig uit te voeren. Zo hou je grip op het proces. Van informatieverzameling tot rapportage en veilige overdracht. Dit kan je verwachten:
Met het AD-documentsjabloon in Rapasso genereer je gemakkelijk een complete en professioneel vormgegeven rapportage. Alle informatie die je in Rapasso hebt vastgelegd, wordt automatisch op de juiste plek in het rapport overgenomen. Zo bespaar je tijd en voorkom je dubbel werk.
Voeg FML’s en IZP’s direct toe aan het AD-dossier. Je hoeft documenten niet apart op te slaan of te zoeken; alles staat overzichtelijk op één plek, gekoppeld aan de juiste werknemer.
Rapasso faciliteert een beveiligde conceptdeling met collega-arbeidsdeskundigen of casemanagers. Zo kunnen zij makkelijk feedback geven, zonder dat je hoeft te mailen of externe tools te gebruiken.
Werk samen met werkgever en werknemer via de online portalen. Leg input eenvoudig vast, inclusief bijlagen zoals verslagen van overleggen. Alles wordt automatisch onderdeel van je AD-dossier.
Rond week 42–52 van het verzuimtraject verzamel je veel informatie. Met Rapasso stel je gemakkelijk een beveiligd informatiepakket samen dat je met een spoor 2 coach kan delen. Je bepaalt zélf welke documenten meegaan, zodat je voldoet aan de AVG en alleen relevante gegevens deelt.
Met Rapasso heb je real-time inzicht in welke informatie al beschikbaar is en wat nog ontbreekt. Handige takenlijsten en meldingen helpen je om op tijd te zijn.
Iedereen die mensen begeleidt, werkt met persoonsgegevens en privacy gevoelige informatie. Rapasso garandeert 100% betrouwbaarheid en voldoet aan alle eisen en voorschriften die voorvloeien uit o.a. de AVG, UAVG, NIS2 en DORA.
Ons kwaliteitsmanagementsysteem (ISMS/KMS) wordt jaarlijks ge-audit volgens de volledige normen: ISO 27001, ISO 9001, NEN 7510 en KIWA.
Vraag een vrijblijvende demo aan en zie wat Rapasso voor je kan betekenen.
Wij scoren een 9.4 op klanttevredenheid – 100% beveelt ons aan