Werkafspraken vormen een leidraad door de organisatie. Zeker bij organisaties die veel op projectbasis werken, is het belangrijk dat de afspraken door iedereen worden erkend en nageleefd. Maar om dit te realiseren, moeten de werkafspraken natuurlijk wel eerst worden vastgelegd. Welke voordelen dit heeft voor jouw organisatie en hoe je werkafspraken het beste vast kunt leggen? We leggen het allemaal uit!
Waar veel mensen werkzaam zijn, bestaan ook vele eigen inzichten, voorkeuren en handelingen. En ondanks dat het goed is dat ieder zijn persoonlijke ideeën uit kan werken, kan dit natuurlijk ook voor onduidelijkheid binnen de organisatie zorgen. Werkafspraken kunnen hierin de rust weer terugbrengen, richtlijnen bieden en een betere communicatie bevorderen. Werkafspraken zijn namelijk specifieke afspraken die worden gemaakt tussen de verschillende werknemers (en natuurlijk het management). Onder andere omtrent taken, verantwoordelijkheden, werktijden en gedrag op de werkvloer kun je werkafspraken vastleggen. Werkafspraken maken kan er voor iedere organisatie anders uitzien. Desondanks is het doel van werkafspraken vastleggen altijd hetzelfde: meer discipline, efficiëntie, duidelijkheid en positiviteit in management en organisatie.
Werkafspraken kunnen door de gehele organisatie worden gehandhaafd. Het thema van de afspraak kan dan ook van alles zijn. We helpen je bij het krijgen van een beter beeld hierbij, door van verschillende typen werkafspraken voorbeelden te geven:
Werkafspraken zijn met name belangrijk, omdat ze structuur en duidelijkheid bieden binnen een organisatie. Ze helpen conflicten te voorkomen door ieders verwachtingen duidelijk te kaderen. Dit geldt dus zowel voor werkgevers als voor werknemers. Door afspraken te maken over zaken als werktijden, verantwoordelijkheden, taken en gedragsnormen, zal de gehele organisatie efficiënter en productiever te werk kunnen gaan. Ook voor het bevorderen van een werkcultuur waarin iedereen zich als gelijken voelt, is werkafspraken maken een goed idee. Bovendien bieden de werkafspraken een basis voor evaluatie en feedback, waardoor prestaties gemakkelijker kunnen worden beoordeeld en verbeterd. Win-win dus!
Allereerst is het van groot belang dat iedereen het doel van de werkafspraken begrijpt en voor ogen heeft. Vervolgens is het natuurlijk fijn om te weten of de werkafspraken daadwerkelijk worden nageleefd. Om dit bij te houden, kun je software inzetten die de activiteiten en rapportages overzichtelijk weergeeft. Deze software kun je koppelen aan individuen, om te controleren of iemand voldoende op de hoogte is van de werkafspraken of dat iemand wellicht nog extra uitleg nodig heeft. Natuurlijk kun je ook met regelmaat observeren vanaf de werkvloer, feedback ophalen en aanbieden en rapportages opvragen (vanuit de data in het managementsysteem). Zowel online als offline zijn er dus voldoende mogelijkheden om de werkafspraken te monitoren en eventuele benodigde aanpassingen te ontdekken.
We lieten het woord ‘software’ hierboven al even vallen. Het inzichtelijk maken van werkafspraken, gaat dan ook hand in hand met de juiste managementsystemen. Met een online platform als Rapasso, kun je relevante werkafspraken vastleggen in actielijsten. Op die manier voert iedereen dezelfde taken uit op het juiste moment. Coaches kunnen met trajecten de voortgang van de lopende trajecten bijhouden, eventuele afwijkingen kenbaar maken en eenvoudig evalueren. Aan het einde van de rit kunnen ook rapportages snel en gemakkelijk volgens de juiste richtlijnen worden opgesteld. De transparantie omtrent de werkafspraken wordt zo verhoogd, terwijl de communicatie en de naleving van afspraken ook nog eens verbetert. Ook benieuwd hoe Rapasso een rode draad in jouw organisatie kan creëren? We laten je middels een demo graag zien wat de vele mogelijkheden zijn!
"*" indicates required fields
De term duurzame inzetbaarheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van bedrijfsvoering en -strategie. Bewezen is echter wel, dat duurzame inzetbaarheid in de praktijk niet altijd zo eenvoudig is als het klinkt. In deze blog geven we je daarom inspiratie en voorbeelden, zodat jij zelf met duurzame inzetbaarheid aan de slag […]
Het ene verzuim is het andere niet. Het is daarom belangrijk om te weten met welke soorten verzuim je te maken kunt krijgen als werkgever zijnde en hoe je deze kunt aanpakken. We nemen je dan ook mee langs de verschillende soorten verzuim. Maar eerst; Wat is verzuim nu concreet? Wat is verzuim? Op het […]
Jouw gegevens, jouw inzichten! Heb je behoefte aan duidelijke en overzichtelijke managementinformatie om inzicht te krijgen in bedrijf prestaties? Met Rapasso en een business intelligence (BI) tool krijg je precies die inzichten die je nodig hebt, snel en eenvoudig! Wat is een BI-tool en wat heb je daaraan? Een BI-tool is een slim hulpmiddel dat […]