20 Jun 2023

Henk streeft naar de volledige marathon, niet alleen de finishlijn!

Bij Rapasso zorgt Henk ervoor dat iedereen in goede gezondheid de finish haalt, en dan bedoelen we niet alleen bij hardloopwedstrijden! Hij combineert verschillende opleidingen en ervaringen op een slimme manier, waardoor hij een uniek perspectief biedt.

Henk is graag in beweging

En die beweging en ontspanning vindt hij onder andere in het hardlopen. In 2009 schreef hij zich in voor een atletiekprogramma en dat beviel hem goed. Zo goed dat hij trainerscursussen tot en met niveau 4 heeft behaald. Henk houdt zich dan ook graag bezig met het trainen van mensen. Maar met de drukte van het bedrijf ernaast gaat de overige tijd toch in eerste instantie naar zijn eigen trainingen. Maar liefst vijf keer per week trekt Henk de hardloopschoenen aan. Ook van een marathon is hij niet vies. Meerdere marathons liep Henk al uit; in Eindhoven, Valencia en Athene. Een gezonde levensstijl hanteren en stimuleren bij anderen vindt hij dan ook erg belangrijk. Mensen stimuleren om gezond te eten en meer te bewegen vindt hij belangrijk. Bewegen biedt een uitlaatklep voor mensen en een fit en gezond lijf draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid. Een thema waar we bij Rapasso vanzelfsprekend niet omheen kunnen!

Wist je trouwens al dat je Henk ook op festivals kunt tegenkomen? En dan hebben we het niet over een ontmoeting in het publiek! Nee, Henk staat op het podium! Samen met zijn salsa band speelt hij een paar keer per jaar op de grotere salsafeesten en jazz festivals door heel Nederland.

Henk denkt niet in het kader van een bucketlist

Op dit moment ligt de focus voor Henk op het bedrijf uitbouwen en laten groeien. De ISO-certificering was hierin een grote stap. Zo wordt niet alleen het bedrijf beter, maar ook de software. De technologie gaat nu eenmaal ontzettend hard en dat vraagt om goed te onderzoeken of je wellicht achterloopt of soms zelfs te ver vooroploopt. Dat kan af en toe best een uitdaging zijn! Henk stimuleert daarnaast graag mensen om zelf ook beter te worden en biedt hierin veel vrijheid.

“De ambitie om een heel groot bedrijf neer te zetten is er niet direct. Wel om een leuk en gezond bedrijf op te bouwen met fijne mensen, die in zekere mate de vrijheid hebben om te doen waar ze goed in zijn. Het hoeft allemaal niet zo strak binnen de kaders te blijven.”

Henk vindt het voornamelijk belangrijk dat het goed gaat met het bedrijf en natuurlijk ook met de familie en de kinderen. Hij is niet zo van de status, wél van een prettig leven!. Een echte bucketlist heeft Henk dan ook niet. Wel heeft hij een passie voor wijn. Hij ziet zichzelf daarom in de toekomst een wijngaard in een prachtig agrarisch en zonnig gebied in Zuid-Europa beheren. Fun fact: De naam Rapasso komt voort uit de passie voor wijn. Rapasso komt namelijk van Ripasso. Ripasso is de methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicela wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn.

Wat schuilt er nog meer achter Henk?

Dat Henk technisch directeur van Rapasso is, dat is algemeen bekend. Maar het begin van zijn carrière zag er toch echt anders uit! Henk groeide namelijk op in een muzikale familie. Hijzelf had ook van jongs af aan veel interesse in het maken van muziek. Met name percussie trok zijn aandacht. Na het afronden van de opleiding diëtiek begon hij daarom ook met volle overgave aan het Conservatorium, waar hij Cum Laude afstudeerde. Als gediplomeerd diëtist én muzikant werkte hij enige tijd in de muziek, maar de financiële onzekerheid die hierbij hoorde was in combinatie met een gezin geen ideale situatie. En dan ga je nadenken: Wat kan ik nog meer? Toen in ’96 het internet in opkomst was zag Henk zijn kans schoon. Hij begon met het maken van webpagina’s voor verschillende mensen en kreeg steeds uitdagendere projecten voorgeschoteld. Dit ging hem goed af en dus ging hij verder als freelancer. Uiteindelijk belandde hij als aandeelhouder bij een bedrijf waar hij een CRM-pakket ontwikkelde. Hij wist het destijds nog niet, maar dit pakket bleek de basis te zijn voor het loopbaanbegeleidingsinstrument Rapasso.

Samen met Siegfried werd er gebouwd

Siegfried en Henk waren beide aan het werk als freelancer toen het eerder gebouwde pakket wegens faillissement van het bedrijf overgenomen kon worden. Dit werd overgenomen en daarna vrijwel direct ingezet bij een groot loopbaanproject. Hartstikke leuk, maar het pakket was voor kleinere organisaties en freelancers die eerder betrokken waren bij het project helaas nog te duur en te groot om te implementeren. Op den duur werd het door nieuwe technieken gemakkelijker om pakketten op te schalen en te verkopen aan kleinere organisaties. En dus werden de koppen bij elkaar gestoken om het systeem opnieuw op te bouwen met de inzichten en technologieën die beschikbaar waren. Dit werd volledig in de Cloud gerealiseerd, op zo’n manier dat de trajecten makkelijker vormgegeven konden worden. Zonder dat Siegfried en Henk het wisten waren ze plotseling pioniers in het vakgebied. Toch had Henk verwacht sneller tot het huidige Rapasso te komen. Helaas was het inzetten van het oude pakket naast het nieuwe pakket een werkwijze die veel tijd kostte en de focus op groei niet bevorderde. Om Rapasso als winstgevend bedrijf op de kaart te zetten, daarvoor hebben ze jaren keihard moeten werken.

Uiteindelijk komt alles mooi bij elkaar

Als diëtist met muzikale aanleg beginnen aan een softwarebedrijf. Het is misschien niet de meest logische weg. Toch komt het voor Henk allemaal mooi bij elkaar. Gezondheid is toch een pijler onder duurzame inzetbaarheid vindt hij en de creatieve opleiding die hij heeft afgerond zorgt ervoor dat hij anders naar technologie kan kijken en dat vindt hij fijn.

“Ik ben geen pure techneut, maar juist iemand die ergens vanuit verschillende invalshoeken naar kan kijken. Zo vertaal ik wensen gemakkelijker naar software en benader ik projecten anders dan met de ‘typische’ ideeën. Achteraf had ik dus zeker niks anders gedaan in mijn loopbaan!”