12 Jul 2024

Re-integratie activiteiten: Soepele overgang terug naar werk

Om iemand succesvol te laten terugkeren in de arbeidsmarkt heb je een passend plan nodig. Dit plan bestaat uit verschillende re-integratieactiviteiten die voor een soepelere overgang terug naar het werkveld zorgen. We vertellen je daarom graag wat meer over re-integratie activiteiten en de manier waarop deze terugkomen in het plan van aanpak.

Wat zijn re-integratie activiteiten?

Re-integratie activiteiten zijn alle stappen die worden ondernomen tijdens een re-integratietraject. Deze re-integratie activiteiten hebben als doel om een uitgevallen werknemer zo snel mogelijk weer terug te laten keren naar de arbeidsmarkt. De reden van uitval, bijvoorbeeld ziekte, werkloosheid of letsel, zal de basis vormen van de keuze voor specifieke re-integratie activiteiten. Re-integratie is namelijk voor ieder individu anders, wat betekent dat ook de activiteiten op het persoonlijke traject afgestemd dienen te worden. Welke re-integratie activiteiten er worden opgenomen in het plan van aanpak, wordt mede bepaald door de bedrijfsarts of de re-integratiecoach. De gekozen re-integratie activiteiten dienen ervoor te zorgen dat de persoon in kwestie zich weer zelfstandig kan redden in de arbeidsmarkt: sociaal, fysiek, financieel en mentaal. Is dit gelukt, dan is het re-integratie traject geslaagd. Wil je graag meer weten over dit traject? Lees dan zeker nog even verder in onze blog; ‘Wat is een re-integratietraject?’

Welke re-integratie activiteiten zijn er?

Zoals gezegd worden de re-integratie activiteiten afgestemd op ieder individu. Dit houdt in dat er zowel individuele activiteiten als activiteiten in groepsverband kunnen worden georganiseerd, afhankelijk van de eigen behoeften. Wel wordt geprobeerd om met de activiteiten de mensen klaar te stomen voor de huidige én de veranderende arbeidsmarkt. Voorbeelden van re-integratie activiteiten kunnen zijn:

  • Hulp bij het opstellen van een cv en/of sollicitatiebrief.
  • Arbeidsbemiddeling en waar nodig medische ondersteuning.
  • Begeleiding bij het zoeken van passend werk.
  • Het aanbieden van cursussen, trainingen en workshops om de eigen kennis en vaardigheden een upgrade te kunnen geven.

Daarnaast kunnen de activiteiten worden opgedeeld in een drietal soorten. Er kan ten eerste gekozen worden voor activiteiten die gericht zijn op het doorvoeren van (tijdelijke) aanpassingen op de huidige werkplek. Ten tweede bestaan er activiteiten die iemand laten rei-ntegreren in het huidige bedrijf, maar eventueel op een andere functie. En als laatste is het mogelijk om iemand met re-integratie activiteiten te begeleiden naar een nieuwe functie bij een nieuwe organisatie.

Welke re-integratie activiteiten zijn verplicht?

Re-integratie activiteiten kunnen zowel voor werknemers als werkgevers verplicht zijn, vooral bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze verplichting wordt hen opgelegd door de geldende arbeidswetgeving. Deze wetgeving is er namelijk op gericht om werkgelegenheid te bevorderen en de terugkeer naar de arbeidsmarkt zo makkelijk mogelijk te maken. Reintegreren is hierin een belangrijk thema. Vandaar dat er voor beide partijen re-integratie verplichtingen gelden.

Verplichtingen voor de werknemer

Een werknemer die is uitgevallen komt in een re-integratietraject. Echter is het natuurlijk de bedoeling dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk weer deelneemt aan de arbeidsmarkt. Werknemers hebben dan ook de verplichting om op een actieve manier deel te nemen aan de re-integratie activiteiten die voor hem of haar zijn vastgesteld. Dit kan betekenen dat ze deel dienen te nemen aan gesprekken met arbeidsdeskundigen of dat er van ze verwacht wordt dat ze medische behandelingen volgen. Worden deze verantwoordelijkheden niet nagekomen, dan heeft dit consequenties. Het niet nakomen van de re-integratie verplichtingen kan er bijvoorbeeld toe leiden dat uitkeringen worden stopgezet of dat de werkgever gerechtvaardigd het dienstverband kan beëindigen.

Verplichtingen voor de werkgever

Ook voor de werkgever bestaan er re-integratie verplichtingen. Al sinds 2003 ben je als werkgever verplicht om re-integratie maatregelen te treffen, om zieke of arbeidsongeschikte werknemers te ondersteunen. Dit geldt zowel voor het spoor 1 traject (re-integratie bij de huidige werkgever) als voor het spoor 2 traject (re-integratie bij een andere werkgever). Dit houdt in dat er een re-integratie plan opgesteld moet worden en dat er een regelmatige evaluatie plaats dient te vinden. Een verzuimdossier (of cliëntdossier) zal door de werkgever moeten worden bijgehouden, om voortgangsgesprekken, oordelen van bedrijfsarts of arbodienst en resultaten te kunnen tonen. Op basis van deze rapporten zal het UWV namelijk beoordelen of er voldoende gedaan is om de re-integratie te laten slagen.

Hoe stel je een re-integratie plan van aanpak op?

Het re integratie schema is een belangrijke leidraad in het gehele traject. Het opstellen van een re-integratie plan van aanpak is dan ook essentieel. Enkel een goed plan van aanpak zal resulteren in de gewenste uitkomst: een werknemer die weer met succes en op duurzame wijze is teruggekeerd in de arbeidsmarkt. Hieronder volgt daarom een re-integratie plan van aanpak voorbeeld, inclusief stappenplan, om jou verder te helpen.

Re-integratie plan van aanpak voorbeeld

Stap 1: Beschrijf de huidige situatie.

Het is allereerst belangrijk dat het duidelijk is wat de gezondheidstoestand is en wat de arbeidsmogelijkheden van de werknemer zijn. Dit kan worden vastgesteld door een bedrijfsarts of door de arbodienst. De mogelijkheden en beperkingen op de huidige werkplek kunnen vervolgens naast elkaar worden gelegd.

Stap 2: Stel concrete doelen.

Door haalbare en concrete doelen op te stellen voor de re-integratie, wordt het duidelijk waar je naartoe moet werken. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn om de werkzaamheden geleidelijk weer op te pakken of om specifieke trainingen te volgen die re-integratie bevorderen.

Stap 3: Koppel re-integratie activiteiten aan de doelen.

Werk de stappen uit die moeten worden genomen om de gestelde doelen te kunnen bereiken. Dit kunnen medische behandelingen zijn, aanpassingen aan de huidige werkplek of het volgen van re-integratie trajecten.

Stap 4: Maak een re-integratie schema.

Met een tijdsplanning voor de verschillende activiteiten, zullen er duidelijke deadlines en mijlpalen ontstaan. Deze helpen bij het spoedig re-integreren.

Stap 5: Evalueer en stel bij waar nodig.

Om inzicht te krijgen in de voortgang van het traject, is het belangrijk om regelmatig even te evalueren. Hoe gaat het met het tijdschema? En moeten er nog aanpassingen in het plan van aanpak worden gedaan om de re-integratie soepeler te laten verlopen?

Hoe kan Rapasso helpen bij re-integratie activiteiten?

Re-integratie plannen opstellen en beheren, evaluaties op een efficiënte manier organiseren en registreren en vroegtijdig herinnerd worden aan jouw activiteiten richting het UWV? In Rapasso vind je al deze voordelen, die de administratieve rompslomp van een re-integratie traject enorm vermindert. Door managementinformatie op dezelfde plek te bewaren als het cliëntdossier en de communicatie tussen coach, werkgever en werknemer veel inzichtelijker te maken, weet iedereen wat de vordering in het traject is. De aanpasbare functies in Rapasso zijn naar eigen wens in te zetten voor re-integratie trajecten – zowel voor eerste spoor trajecten als voor tweede spoor trajecten.

Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Vraag een online demo aan!

Demo form korte versie

Vul hieronder je gegevens in

En ontvang de online demo!

Maak je werk gemakkelijker

Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Download de brochure.

Bekijk de brochure