Preventie van verzuim is wat we willen. Maar soms is verzuim niet te voorkomen. Het is dan belangrijk om kort verzuim niet te laten veranderen in langdurig verzuim. Verzuimbegeleiding speelt hierin een grote rol. Om regie op verzuim te houden ontwikkelde Rapasso een Poortwachtermodule, die perfect aansluit bij de stappen die gezet moeten worden om te voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter.
Verzuim is ontzettend vervelend. Zowel de werknemer als de werkgever zal hier tijd en energie in moeten stoppen om de werknemer weer gezond in te kunnen zetten voor het bedrijf. Dit stukje re-integratie vraagt om inzet, nauwkeurigheid en een goed verzuim protocol. Verzuimbegeleiding kan daadwerkelijk het verschil maken tussen kort verzuim en langdurig verzuim. De visie op verzuim wordt met de juiste verzuimbegeleiding ook nog eens verbeterd. Casemanagement rondom verzuim is voor de werkgever een groot onderdeel van het takenpakket. Vaak komt het casemanagement verzuim dan ook bij de HR-afdeling en andere ondersteunende afdelingen te liggen. Om een loonsanctie te voorkomen dient de Wet Poortwachter te worden gevolgd. En dat komt best nauw!
Wordt de Wet Verbetering Poortwachter niet correct opgevolgd, dan loopt de werkgever het risico dat er een loonsanctie wordt uitgedeeld. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er bewust ondermaats is begeleid en gepresteerd. Simpelweg een deadline missen, papierwerk niet bij de hand hebben of een stap in het proces van Wet Verbetering Poortwachter vergeten kan al voldoende zijn. Rondom de Wet Verbetering Poortwachter spelen daarom vaak een aantal vragen:
De Wet verbetering Poortwachter is inderdaad verplicht voor werkgevers die verantwoordelijk zijn voor werknemers die zij in loondienst hebben. Mocht de werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt zijn, dan is de werkgever verplicht om de stappen die bij de Wet Verbetering Poortwachter horen uit te voeren.
Worden de stappen van Wet Verbetering Poortwachter niet gevolgd en/of de bijbehorende acties niet (voldoende) uitgevoerd dan volgen er sancties. Deze sancties worden uitgedeeld door het UWV en dienen te worden betaald door de werkgever. Als je je als werkgever houdt aan de re-integratieverplichtingen zullen er geen sancties worden uitgedeeld.
Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de Poortwachtermodule van Rapasso jou kan ondersteunen.
Bekijk de factsheetHet is de taak van het UWV om te beoordelen of er voldoende actie is ondernomen om de verzuimperiode van de werknemer te verkorten en uiteindelijk te beëindigen. Hierbij wordt gekeken naar:
Ook het perfect opvolgen van de stappen die de Wet Verbetering Poortwachter vereist weegt zwaar in de beoordeling van het UWV. Geen enkele stap missen en alle administratie direct en compleet bij de hand hebben: Daar ligt een flinke uitdaging voor veel bedrijven!
De Wet Verbetering Poortwachter niet goed volgen kan grote gevolgen hebben. Een Poortwachtermodule, die speciaal is ingericht voor een bedrijf, helpt enorm om deze gevolgen niet te hoeven ervaren. Het volledige verzuimtraject per werknemer overzichtelijk en veilig bijhouden in een online omgeving bespaart niet alleen ontzettend veel tijd. Ook het UWV kan het enorm waarderen, omdat je binnen enkele seconden alle informatie waar het UWV om kan vragen voor kunt leggen. Van de ziekmelding tot de uiteindelijke re-integratie in het werkveld: met een Poortwachtermodule is alles bij te houden op één plek.
Om de uitdagingen in de praktijk met betrekking tot de Wet Verbetering Poortwachter te tackelen heeft Rapasso een nieuwe Poortwachtermodule ontwikkeld. Met deze Poortwachtermodule kan een werkgever vanaf de eerste ziektedag iemand registreren. Na de registratie neemt de Poortwachtermodule het volledige agendabeheer over. Zo krijg je direct te zien welke stappen er gezet moeten worden om de Wet Verbetering Poortwachter te volgen en krijg je een melding wanneer er een actie moet worden afgerond. Op die manier mis je nooit een deadline, heb je het proces per werknemer altijd overzichtelijk geregistreerd en ontstaat er een hele hoop rust! Daarnaast wordt er een beeld gecreëerd van het gehele verzuim binnen het bedrijf en kan ieder verzuimtraject eenvoudig worden gedeeld met derden. Denk aan bedrijfsartsen, casemanagers verzuim, arbeidsdeskundigen en spoor 2 re-integratiecoaches.
Al met al is Rapasso erg trots op de nieuwe Poortwachtermodule! Dat er maar veel bedrijven mee geholpen mogen zijn. Op naar minder loonsancties! Benieuwd hoe de Poortwachtermodule jouw werkzaamheden kan versimpelen? Plan een afspraak met een adviseur en krijg direct advies op maat.
De term duurzame inzetbaarheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van bedrijfsvoering en -strategie. Bewezen is echter wel, dat duurzame inzetbaarheid in de praktijk niet altijd zo eenvoudig is als het klinkt. In deze blog geven we je daarom inspiratie en voorbeelden, zodat jij zelf met duurzame inzetbaarheid aan de slag […]
Het ene verzuim is het andere niet. Het is daarom belangrijk om te weten met welke soorten verzuim je te maken kunt krijgen als werkgever zijnde en hoe je deze kunt aanpakken. We nemen je dan ook mee langs de verschillende soorten verzuim. Maar eerst; Wat is verzuim nu concreet? Wat is verzuim? Op het […]
Jouw gegevens, jouw inzichten! Heb je behoefte aan duidelijke en overzichtelijke managementinformatie om inzicht te krijgen in bedrijf prestaties? Met Rapasso en een business intelligence (BI) tool krijg je precies die inzichten die je nodig hebt, snel en eenvoudig! Wat is een BI-tool en wat heb je daaraan? Een BI-tool is een slim hulpmiddel dat […]