12 Jun 2023

Verzuimpreventie & duurzame inzetbaarheid: de voordelen

Om je heen hoor je veel over het inzetten van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid. Maar welke directe voordelen zijn er nou eigenlijk verbonden aan deze (relatief nieuwe) onderdelen van personeelsbeleid? En hoe weet je of een bedrijf goed op weg is met het integreren van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid onder het personeel?

Tips verzuimpreventie

“Hoe integreer je verzuimpreventie snel in de bedrijfsprocessen?” Dat is een vraag die in de praktijk veel voorbijkomt. Bij het starten of optimaliseren van de verzuimpreventie zijn er een aantal factoren om altijd goed in de gaten te blijven houden:

  1. Ontwijk de struisvogeltechniek

Je kop in het zand te steken, daar wordt geen enkele partij beter van. Hanteer daarom een open cultuur, waarbij goede gesprekken tussen directie of HR en alle andere werknemers de normaalste zaak van de wereld is. Met deze gesprekken kan er op tijd worden ontdekt waar een werknemer tegen aanloopt, zowel mentaal als fysiek.

  1. Merk de werknemers écht op

Door persoonlijke aandacht te besteden aan de werknemers worden verzuimsignalen eerder opgepikt. De goede gesprekken zijn hiervoor een prima begin, maar ook tijdens het uitvoeren van werkzaamheden kunnen er veranderingen bij een werknemer zichtbaar zijn. Denk aan afleiding, futloosheid of gebrek aan motivatie. Al deze punten kunnen uiteindelijk leiden tot verzuim en kunnen dus het beste direct aangepakt worden.

  1. Voorkomen is beter dan genezen

Het woord ‘verzuimpreventie’ zegt het al. Richt je op de aanloop van het probleem en niet op het probleem zelf. Is het verzuim aangevraagd, dan ben je eigenlijk al te laat. Analyseer en onderzoek regelmatig de tevredenheid, gezondheid en veiligheid van de werknemers. Zet de feedback die je uit deze analyses en onderzoeken krijgt om in nieuwe input voor de duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf.

  1. Verzuimbegeleiding: wat kan er nog wél?

Mocht een bepaald (ziekte)beeld toch tot verzuim leiden, dan is het direct inzetten van verzuimbegeleiding de belangrijkste actie om te ondernemen. Om langdurig verzuim te beperken maakt de manier waarop er naar het verzuim gekeken wordt absoluut het verschil. Ga kijken naar wat er nog WEL kan, in plaats van naar de werkzaamheden die NIET meer kunnen worden uitgevoerd. Maak een persoonlijk plan voor de werknemer met werkzaamheden, werktijden en begeleiding waarmee de werknemer toch nog (gedeeltelijk) van betekenis kan zijn.

  1. “Ik ben echt onderdeel van dit bedrijf!”

Dat is een uitspraak die iedere werknemer hoort te doen als er gevraagd wordt naar zijn of haar rol binnen het bedrijf. Het betekent dat de werknemers zich gezien en gehoord voelen en dat er duidelijk geluisterd wordt naar de wensen en behoeftes van het personeel. Richt de doelstelling van het verzuimbeleid en het plan voor duurzame inzetbaarheid daarom altijd zo in dat bovenstaande quote de uitkomst is.

Voordelen van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid voor werkgevers

Een bedrijf dat duurzame inzetbaarheid goed heeft geïntegreerd zal hoger scoren op het gebied van verzuimpreventie. En dat brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst natuurlijk tevreden personeel, met weinig verloop, waardoor je minder problemen ervaart met de krappe arbeidsmarkt en werving. Ook zal gezond, gemotiveerd personeel beter werk verrichten en zich productief opstellen. Maar denk ook aan de kosten en de werkzaamheden die gepaard gaan met verzuim. Het verzuim zelf, het contact met het UWV en het re-integratieproces: het kost allemaal erg veel tijd en geld dat je als bedrijf liever ergens anders in investeert. Daarnaast zal duurzame inzetbaarheid leiden tot werknemers die constant in ontwikkeling zijn en het bedrijf hierin meenemen. Al met al krijgt de werkgever dus een gezonder bedrijf, gezondere werknemers en een betere werksfeer terug – allemaal door te investeren in duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie.

Voordelen van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid voor werknemers

Ook werknemers ervaren veel voordelen als het bedrijf verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid integreert in al haar processen. Dit begint bij een stukje veiligheid tijdens het werk en natuurlijk de eigen gezondheid. Daarnaast ontstaat er meer werkplezier, omdat de werknemers zich thuis voelen bij het bedrijf en het idee hebben dat ze gezien en gehoord worden. Door werknemers nieuwe uitdagingen aan te blijven bieden worden er zowel intern als extern meer kansen gevormd. De vaardigheden die voortkomen uit het inzetten van duurzame inzetbaarheid zijn voor beide partijen ontzettend positief. Het is dus echt een samenspel van werkgevers en werknemers. Maar hoe weet je dan of je goed op weg bent?

Duurzame inzetbaarheid meten binnen jouw bedrijf

Je kunt duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf meten. Hiervoor is geen 1+1=2 formule beschikbaar waarmee je een concreet antwoord krijgt. Wel zijn er  verschillende modellen die aantonen of je op de goede weg bent. Deze modellen zijn veelal gericht op werkvermogen, ziekteverzuim, arbeidsparticipatie of het verloop van personeel. Het Huis van Werkvermogen bijvoorbeeld, laat met meerdere verdiepingen zien in hoeverre het personeel met plezier en de juiste motivatie aan het werk is. Het Huis van Werkvermogen is speciaal ontwikkeld voor HR-afdelingen en wordt hier steeds vaker ingezet. Ook verzuimapplicaties of te integreren verzuimmodules helpen HR-medewerkers en loopbaanspecialisten bij het meten van duurzame inzetbaarheid.

Laat de verzuimmodule van Rapasso jou helpen

Bij Rapasso hebben we een verzuimmodule ontworpen die precies inspeelt op de knelpunten van verzuim: tijdrovende administratie, bijhouden van re-integratieprocessen en communicatie met de werknemers. Aan deze verzuimmodule zijn veel systemen te koppelen, zodat iedere organisatie er snel mee uit de voeten kan. Altijd alles perfect op orde hebben voor het eigen bedrijf en voor het UWV? Dan kan deze verzuimmodule dus wel eens iets voor jou zijn. We denken graag met je mee om binnen no-time het proces van verzuim te versimpelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een afspraak met een adviseur en ontvang direct advies op maat!

Plan een afspraak:

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet