Ieder bedrijf probeert ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Jouw organisatie waarschijnlijk ook. Dit is natuurlijk niet voor alle oorzaken van verzuim ook daadwerkelijk mogelijk. Bij psychische klachten is het dit echter vaak wél. Maar dan moet je de juiste signalen wel weten te herkennen.
Psychisch verzuim ontstaat nooit in één dag. Vaak is het een opeenstapeling van gebeurtenissen en/of stress die ertoe leiden dat iemand een (mentale) break nodig heeft. De volgende oorzaken komen het vaakst voor en zijn in veel gevallen al tijdig te herkennen:
Te herkennen aan een collega die regelmatig doorwerkt tijdens pauzes en na werktijd. Ook een stijgend aantal fouten kan een teken zijn van werkdruk.
Veel mensen geven het zelf al (subtiel) aan als ze zich mentaal of lichamelijk niet goed voelen. Luister dus goed naar de onderliggende boodschap van iemand en onderneem direct actie.
Is een medewerker wat stiller dan voorheen, zijn de reacties kortaf en is iemand prikkelbaar? Dan is de kans groot dat iemand uit gevoel van verplichting naar het werk komt in plaats van plezier. Ook vermoeidheid, afwezigheid en futloosheid kunnen wijzen op ontevredenheid over het werk.
Psychisch verzuim hoeft niet altijd te ontstaan op de werkvloer. Ook privéproblemen kunnen een grote invloed hebben. Medewerkers die hier last van hebben zijn vaak verdrietig, in mindere mate alert en vinden het lastig om actief, productief en betrokken te werken.
Meld een medewerker zich steeds vaker ziek? Dit kan gewoon pech zijn, maar houd er rekening mee dat er meer aan de hand kan zijn. Een van de makkelijk te herkennen verzuimsignalen is ziekmelding.
Let dus goed op tekenen van vermoeidheid, teruggetrokkenheid, prestatieverminderingen en het hebben van een kort lontje.
Herken je één van deze verzuimsignalen? En denk je dat de vitaliteit van je werknemer aan het teruglopen is? Ga dan direct het gesprek aan. Vraag wat er aan de hand is, waar de oorzaak van het probleem precies ligt en ga vervolgens na wat jij hierin kunt betekenen. Door problemen serieus te nemen en op de juiste wijze op zoek te gaan naar passende oplossingen voelt het personeel zich gehoord en creëer je direct een goede naam op de arbeidsmarkt. Een open cultuur binnen een organisatie biedt vertrouwen en mogelijkheden voor alle partijen.
Een groot deel van de verzuimsignalen kan worden aangepakt door werkstress te verminderen. Met een plan dat is gericht op duurzame inzetbaarheid zorg je ervoor dat medewerkers makkelijker stoom af kunnen blazen, zich op de juiste plek binnen de organisatie bevinden en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Blije, gezonde medewerkers en een blij, gezond bedrijf!
Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Plan een demo.
Ik wil graag een demoSinds 2 oktober is Stan gestart als developer bij Rapasso. Tijd dus om op zoek te gaan naar de persoon achter deze nieuwe technische kracht! Dat Stan het belangrijk vindt om samen verder te ontwikkelen blijkt niet alleen binnen zijn functie zo te zijn, maar zeker ook in zijn privéleven. Stan is namelijk een échte […]
Om te achterhalen of de strategie met betrekking tot duurzame inzetbaarheid goed aanslaat binnen een bedrijf is het belangrijk om de duurzame inzetbaarheid eens in de zoveel tijd te meten. Op die manier ontstaan er duidelijke inzichten die tonen of de duurzame inzetbaarheid daadwerkelijk vergroot is over een bepaalde periode. Maar hoe kom je nu […]
Als organisatie toekomstbestendig zijn, de nieuwste kennis in huis hebben en altijd over voldoende medewerkers beschikken: een ideaalsituatie die veel gewenst, maar weinig gerealiseerd is. In veel gevallen wordt er namelijk niet optimaal gebruik gemaakt van alle talenten die al rondlopen binnen het bedrijf. Bij steeds meer organisaties valt het kwartje: onze eigen talenten kunnen […]