30 Apr 2023

Hoe herken je verzuimsignalen?

Ieder bedrijf probeert ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Jouw organisatie waarschijnlijk ook. Dit is natuurlijk niet voor alle oorzaken van verzuim ook daadwerkelijk mogelijk. Bij psychische klachten is het dit echter vaak wél. Maar dan moet je de juiste signalen wel weten te herkennen.

5 verzuimsignalen

Psychisch verzuim ontstaat nooit in één dag. Vaak is het een opeenstapeling van gebeurtenissen en/of stress die ertoe leiden dat iemand een (mentale) break nodig heeft. De volgende oorzaken komen het vaakst voor en zijn in veel gevallen al tijdig te herkennen:

  1. Toenemende werkdruk of een te hoge werkdruk

Te herkennen aan een collega die regelmatig doorwerkt tijdens pauzes en na werktijd. Ook een stijgend aantal fouten kan een teken zijn van werkdruk.

  1. Eigen klachten: psychisch en fysiek

Veel mensen geven het zelf al (subtiel) aan als ze zich mentaal of lichamelijk niet goed voelen. Luister dus goed naar de onderliggende boodschap van iemand en onderneem direct actie.

  1. Geen plezier meer in het werk / Minder plezier in het werk

Is een medewerker wat stiller dan voorheen, zijn de reacties kortaf en is iemand prikkelbaar? Dan is de kans groot dat iemand uit gevoel van verplichting naar het werk komt in plaats van plezier. Ook vermoeidheid, afwezigheid en futloosheid kunnen wijzen op ontevredenheid over het werk.

  1. Problemen in privésferen

Psychisch verzuim hoeft niet altijd te ontstaan op de werkvloer. Ook privéproblemen kunnen een grote invloed hebben. Medewerkers die hier last van hebben zijn vaak verdrietig, in mindere mate alert en vinden het lastig om actief, productief en betrokken te werken.

  1. Toenemende ziekmeldingen

Meld een medewerker zich steeds vaker ziek? Dit kan gewoon pech zijn, maar houd er rekening mee dat er meer aan de hand kan zijn. Een van de makkelijk te herkennen verzuimsignalen is ziekmelding.

Let dus goed op tekenen van vermoeidheid, teruggetrokkenheid, prestatieverminderingen en het hebben van een kort lontje.

Hoe ga je om met deze signalen?

Herken je één van deze verzuimsignalen? En denk je dat de vitaliteit van je werknemer aan het teruglopen is? Ga dan direct het gesprek aan. Vraag wat er aan de hand is, waar de oorzaak van het probleem precies ligt en ga vervolgens na wat jij hierin kunt betekenen. Door problemen serieus te nemen en op de juiste wijze op zoek te gaan naar passende oplossingen voelt het personeel zich gehoord en creëer je direct een goede naam op de arbeidsmarkt. Een open cultuur binnen een organisatie biedt vertrouwen en mogelijkheden voor alle partijen.

Werkstress verminderen

Een groot deel van de verzuimsignalen kan worden aangepakt door werkstress te verminderen. Met een plan dat is gericht op duurzame inzetbaarheid zorg je ervoor dat medewerkers makkelijker stoom af kunnen blazen, zich op de juiste plek binnen de organisatie bevinden en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Blije, gezonde medewerkers en een blij, gezond bedrijf!

Maak je werk gemakkelijker

Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Plan een demo.

Ik wil graag een demo