Participatiewet

De Participatiewet speelt een cruciale rol in het streven naar inclusieve arbeidsparticipatie in Nederland. Deze wet, die in 2015 werd ingevoerd, heeft tot doel personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk.

De trajecten die behoren tot de participatie wet kunnen eenvoudig geregistreerds worden in een cliëntvolgsysteem. Zo heb je op één plek alle gegevens van het traject.

  • arbeidsparticipatie bevorderen
  • aantal uitkeringen verminderen
  • regelgeving vereenvoudigen

Wat is de Participatiewet?

De Participatiewet is een wettelijk kader dat het beleid regelt rondom arbeidsparticipatie van personen met een arbeidsbeperking, jongeren met een beperking en langdurig werklozen. Het doel is om zoveel mogelijk personen naar vermogen te laten participeren op de arbeidsmarkt. De wet vervangt een aantal voorgaande regelingen, waaronder de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

Waneer is deze wet van toepassing?

In essentie is de wet bedoeld voor personen die in staat zijn om arbeid te verrichten, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Dit omvat onder andere mensen met een arbeidsbeperking, langdurig werklozen en personen die recht hebben op een bijstandsuitkering. De wet streeft naar inclusieve werkgelegenheid door werkzoekenden te ondersteunen bij het vinden van passend werk. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de eigen kracht en mogelijkheden van de betrokkenen. Of het nu gaat om het bieden van aangepaste werkplekken, re-integratietrajecten of andere vormen van ondersteuning, de Participatiewet is bedoeld om een inclusieve samenleving te bevorderen.

De doelen van de participatiewet

Dit zijn de 3 hoofddoelen van de participatiewet.

Arbeidsparticipatie bevorderen

Het eerste hoofddoel van de Participatiewet is het bevorderen van arbeidsparticipatie. Dit houdt in dat zoveel mogelijk personen, ongeacht hun beperkingen, de mogelijkheid moeten krijgen om deel te nemen aan het arbeidsproces.

Aantal uitkeringen verminderen

Een belangrijk doel van de Participatiewet is het terugdringen van het aantal uitkeringen. Door personen te begeleiden naar werk en hen te ondersteunen bij het vinden van passende banen, verminderen de aantal uitkeringen en financiële zelfstandigheid bevorderd.

Regelgeving vereenvoudigen

De Participatiewet heeft ook als doel om de regelgeving omtrent sociale zekerheid te vereenvoudigen. Het streven is om één duidelijke wet te hebben die consistent is voor alle doelgroepen, wat zorgt voor helderheid en overzichtelijkheid.

Gevolgen van de Participatiewet

De Participatiewet heeft verschillende gevolgen gehad voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers betekent de wet dat zij een grotere verantwoordelijkheid hebben gekregen om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Dit kan worden voldaan door middel van het bieden van werkplekaanpassingen, het creëren van geschikte functies en het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere partijen, zoals gemeenten en sociale ontwikkelbedrijven. Voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft de Participatiewet geleid tot een aantal veranderingen. Zo is het recht op een uitkering veranderd, zijn er meer eisen gesteld aan re-integratie en zijn er verplichtingen met betrekking tot werk zoeken en aanvaarden.

Download nu dit handige e-book

Hoe selecteer je voor jou het beste cliëntvolgsysteem?

Na veel implementaties weten wij inmiddels als geen ander wat de belangrijke zaken zijn om een cliëntvolgsysteem te selecteren dat écht in jouw voordeel werkt. Deze ervaring zijn uitgewerkt in dit handige e-book.

Download het e-book

Voordelen van de Participatiewet

De Participatiewet heeft voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers kunnen door het aannemen van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt diversiteit bevorderen, maatschappelijke verantwoordelijkheid vervullen en inclusie op de werkvloer stimuleren. Financiële regelingen en subsidies ondersteunen werkgevers hierbij. Begeleiding, training en aanpassingen op de werkplek helpen werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt om hun talenten te benutten en bij te dragen aan de samenleving.

Grip op de participatiewet met Rapasso

Geef jij uitvoering van de Participatiewet? Laat je dan ondersteunen door Rapasso. Het bijhouden van trajecten, opstellen en tonen van rapportages is een klus die je efficiënt uit wilt voeren. Het cliëntvolgsysteem Rapasso is volledig ingericht zodat dit soort taken jou tijd besparen.

Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op je vraag

Wat is de Participatiewet?

De Participatiewet is van toepassing op personen die in staat zijn om te werken maar niet in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden op de arbeidsmarkt. Het doel van deze wet is om meer personen, inclusief personen met een arbeidsbeperking, aan het werk te helpen.

Wat is het verschil tussen Participatiewet en bijstand?

De Participatiewet is bedoeld voor personen die niet in staat zijn om te werken of die moeite hebben om werk te vinden. Zij ontvangen maandelijks een financiële ondersteuning van de gemeente, ook wel bekend als een uitkering. De bijstandsuitkering valt onder deze wet en wordt vaak aangeduid als een Participatiewet-uitkering of PW-uitkering.

Wie regelt de Participatiewet?

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de Participatiewet ligt bij de gemeente. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat alle personen die kunnen werken daadwerkelijk aan de slag gaan en indien nodig ondersteuning ontvangen. Hiervoor ontvangen de gemeenten budget van de Rijksoverheid. Daarnaast voorziet de Rijksoverheid de gemeenten van informatie met betrekking tot de financiering van de Participatiewet.

Hoe ondersteunt Rapasso de Participatiewet?

De uitvoering van de Participatiewet is iets wat je zo efficiënt mogelijk wilt uitvoeren. Stroomlijn het proces in Rapasso en bespaar veel tijd op je administratie. Zo is er meer tijd over om personen te begeleiden.