28 Oct 2022

Hoe ga je succesvol aan de slag met het Naar Werk traject UWV?

Het UWV biedt meerdere re-integratietrajecten om cliënten op correcte wijze in te laten stromen op de huidige arbeidsmarkt. Met name het Werkfit traject UWV en het Naar Werk traject UWV zijn ontzettend interessant. De laatste van deze twee is volledig gericht op het hervatten van werk en het vinden van een baan voor langere termijn. Het Naar Werk traject wordt dan ook vaak gebruikt als opvolging voor het Werkfit traject UWV. Maar wat is een traject Naar Werk nu eigenlijk precies? Je leest er hieronder meer over.

Wat is een traject Naar Werk?

Voor mensen die een tijdje niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt kan het lastig zijn om een passende baan te vinden. Ze hebben tijdelijk gebruik gemaakt van een ZW-uitkering of een AG-uitkering van het UWV. Sommige mogelijkheden zullen daardoor misschien zijn beperkt, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de cliënt. Voor een loopbaanbureau kan het dan best een uitdaging zijn om de perfecte match te vinden van werkgever en cliënt. Naar Werk biedt in dit geval mooie ondersteuning in de vorm van maatwerk. Door middel van persoonlijke begeleiding tijdens dit werktraject van UWV ga je samen op zoek naar een nieuwe baan die perfect past bij de mogelijkheden van nu. Dit betekent dat er verschillende re-integratieactiviteiten worden ondernomen om die ene functie te vinden óf te creëren! Er wordt hierbij specifiek gekeken naar een duurzame relatie met de nieuwe werkgever. Duurzame inzetbaarheid, iemand tot zijn/haar pensioen inzetbaar houden op de arbeidsmarkt, is dus ook hier van belang.

Hoe ziet een Naar Werk traject eruit?

Bij het Naar Werk traject worden verschillende stappen doorlopen. In ieders unieke traject bestaan dus wel een aantal vaste fasen die worden ingezet om de re-integratie te bevorderen.

  1. Het kennismakingsgesprek. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om de cliënt te leren kennen. Waar liggen de kansen? Waar wordt iemand enthousiast van? En welke functies zijn absoluut géén optie?
  2. De vaardigheden die komen kijken bij het sollicitatieproces. Het maken van een krachtig CV en een gerichte motivatiebrief; daar kun je mee voor de dag komen! Natuurlijk behoort hiertoe ook het volgen van trainingen en het krijgen van hulp ter voorbereiding op de eerste gesprekken.
  3. Benaderen van potentiële werkgevers. Zowel de cliënt als begeleider gaan op zoek naar de juiste werkplek.
  4. Tijd voor een test! Middels een proefplaatsing wordt er samen gekeken of de gevonden werkplek daadwerkelijk de duurzame functie is die jullie zochten.
  5. Als de cliënt volledig zijn plek heeft gevonden op de arbeidsmarkt is het tijd om op de achtergrond subtiele begeleiding te blijven bieden.

Resultaten Naar Werk traject

Naar Werk biedt mensen de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen en klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Het creëren van de juiste houding tijdens het sollicitatieproces is hierbij een belangrijk onderdeel. Daarnaast laat het Naar Werk traject mogelijkheden zien in plaats van kansen die niet meer bij de persoonlijke situatie passen. Hierdoor krijgt de cliënt nieuwe inzichten en ontdekt hij/zij wat er allemaal nog wél kan. Door de cliënt te leren kennen en de juiste werkgever te matchen aan deze persoon is de basis gelegd voor een duurzame relatie; het absolute doel van Naar Werk.

Naar Werk traject vastleggen in cliëntvolgsysteem

Niet alleen wil jij zelf graag de voortgang van een cliënt bijhouden tijdens een Naar Werk traject. Ook het UWV mag hierom vragen. Het opstellen en tonen van rapporten is daarom een klus die je efficiënt uit wilt kunnen voeren. Een cliëntvolgsysteem dat volledig is ingericht naar dit soort taken bespaart je hierbij ontzettend veel tijd. Ook ons eigen cliëntvolgsysteem is hier op ingericht. Ben je benieuwd hoe Rapasso jouw Naar Werk trajecten kan ondersteunen door middel van de UWV-module? Plan dan hier een demo in.

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet