24 Jul 2023

De kracht van loopbaanontwikkeling

Van alle kanten wordt het stimuleren van loopbaanontwikkeling van harte aanbevolen. Maar wat houdt loopbaanontwikkeling nu eigenlijk in? En hoe kun je loopbaanontwikkeling het beste integreren in een organisatie?

Wat is loopbaanontwikkeling?

Het woord geeft het al enigszins prijs maar bij loopbaanontwikkeling draait het allemaal om de ontwikkeling van de loopbaan van een medewerker. De belangrijkste taken bij loopbaanontwikkeling zijn het plannen en begeleiden van activiteiten die de medewerker uiteindelijk zoveel mogelijk waarde toe laten voegen aan het bedrijf. Loopbaanontwikkeling ziet er dus per persoon, per functie en soms zelfs per bedrijf anders uit. Om loopbaanontwikkeling continu door te laten lopen kan er gedacht worden aan het aanbieden en aangaan van scholing, specifieke begeleiding of simpelweg goede gesprekken om te ontdekken waar het verbeterpotentieel ligt. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de talenten, de wensen en het plezier van de medewerkers. Uiteindelijk is het doel van loopbaanontwikkeling om medewerkers langer van waarde te laten zijn voor het bedrijf, maar dan moet de persoon in kwestie zichzelf wel thuis voelen binnen de organisatie en nog lang willen blijven. Goede gesprekken voeren en luisteren naar de wensen van de medewerker is dus essentieel om de loopbaanontwikkeling succesvol te kunnen begeleiden. Alleen op die manier investeer je in loopbaanontwikkeling, met resultaat voor op de langere termijn.

Waarom is loopbaanontwikkeling belangrijk?

Inmiddels mag het duidelijk zijn: medewerkers die jarenlang hetzelfde werk doen zonder hierin groei te zien of te ervaren, gaan zeker niet gelukkiger worden van hun werk. Uitdaging is het sleutelwoord. Medewerkers die regelmatig uitgedaagd worden om zichzelf verder te ontwikkelen in hun loopbaan worden mentaal op scherp gezet en voelen zich trots en tevreden als ze nieuwe doelen hebben behaald. Niet alleen omdat met het aangaan van uitdagingen nieuwe kennis en skills worden opgedaan, maar ook omdat er in veel gevallen sprake is van financiële groei. Medewerkers die de kans krijgen om zichzelf te bewijzen in nieuwe projecten voelen zich daarnaast gehoord en nuttig binnen het bedrijf. Door volop gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van de medewerkers en eigen inbreng te waarderen en respecteren ontstaat er een win-win situatie. De medewerker zal langer met de juiste instelling voor het bedrijf aan het werk zijn en het bedrijf doet haar voordeel met de ontwikkelde skills en vaardigheden van de medewerker. En gaan we stiekem niet allemaal voor win-win situaties? Zo’n situatie leidt namelijk tot minder verloop, waardoor er minder tijd en geld gestoken hoeft te worden in werving en selectie van nieuw personeel. Geen verkeerde bijkomstigheid met de huidige krappe arbeidsmarkt!

De voordelen van loopbaanontwikkeling

Door loopbaanontwikkeling te standaardiseren binnen de organisatie ontstaan er verschillende voordelen. De grootste voordelen zij opgesplitst in voordelen voor de medewerker en voordelen voor de organisatie:

Voordelen van loopbaanontwikkeling voor de medewerker

  1. Loopbaanontwikkeling helpt medewerkers bij het vinden van de eigen passies en professionele toekomstwensen. Een medewerker die ontdekt waar hij of zij écht gelukkig van wordt krijgt de mogelijkheid om nog jarenlang met een flinke dosis plezier aan het werk te zijn. Dit doet de duurzame inzetbaarheid enorm ten goede en zorgt ervoor dat de medewerker lekkerder in zijn vel zit.
  2. Verborgen talenten kunnen in de spotlight worden gezet. De medewerker heeft misschien wel veel meer in zijn mars dan de vaardigheden die in de huidige functie worden toegepast. Met loopbaanontwikkeling worden nieuwe talenten ontdekt die het toekomstbeeld van de medewerker in positieve zin meer scenario’s biedt. Voor het gevoel van de medewerker zijn er vervolgens meer wegen die naar Rome leiden en wordt het gevoel van ‘vastzitten’ in bepaalde positie van tafel geveegd.
  3. Ontwikkeling leidt tot een hogere zelfwaardering. Iemand die aan zichzelf kan bewijzen dat er meer in zit door uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen zal met een beter gevoel terugkijken op het eigen werk. Daarbij leiden nieuwe skills in veel gevallen tot een hogere financiële beloning. Ook dit is natuurlijk van belang voor de zelfwaardering.

Voordelen van loopbaanontwikkeling voor de organisatie

  1. We hadden het er al even over, maar het beperken van verloop onder het personeel is een groot voordeel van loopbaanontwikkeling. Met het beperken van verloop bespaart een organisatie direct flink op de kosten van werving en selectie. Daarnaast doet een laag verlooppercentage ook ten goede aan de naam die je als werkgever hebt. Bij een organisatie met weinig verloop zullen de medewerkers vaker betrokken zijn bij de organisatie en een goed woordje voor jou als werkgever doen.
  2. Misschien is het benodigde talent al wel in huis. Met loopbaanontwikkeling leert een organisatie de medewerkers beter kennen en wordt er snel ontdekt wat er nog meer achter iemand schuilt. Hierdoor kan er vaker intern naar oplossingen worden gekeken, in plaats van extern te moeten zoeken naar de juiste mensen.
  3. Een goede voorbereiding is het halve werk. En laat loopbaanontwikkeling nu net de voorbereiding zijn die je als organisatie zijnde nodig hebt om toekomstbestendig te worden. De arbeidsmarkt, technologie en de inhoud van functies: de wereld beweegt ongelofelijk snel. Met medewerkers die dankzij loopbaanontwikkeling helemaal up-to-date zijn binnen hun vakgebied kun je de nieuwe ontwikkelingen altijd beter opvangen.

Loopbaanontwikkeling ondersteunen met software

Loopbaanontwikkeling wordt niet op magische wijze door de medewerkers zelf opgepakt. Een stukje begeleiding is dus absoluut nodig. Nu is het zo dat de meeste organisaties een HR-afdeling hebben met een eindeloze takenlijst. Loopbaanontwikkeling integreren in het bedrijf vraagt om iets meer aandacht dan simpelweg een regel hierover toevoegen aan deze takenlijst. Veel organisaties kiezen er daarom voor om hulp in te schakelen in de vorm van een loopbaancoach, aangepaste software of beiden. Sterker nog; loopbaancoaches werken zelf vaak met professionele software om de loopbaanontwikkeling van de medewerkers overzichtelijk bij te kunnen houden en eenvoudig te kunnen rapporteren aan de opdrachtgever of het UWV wanneer nodig. De software biedt de mogelijkheid om als organisatie ook altijd inzicht te hebben in de administratie rondom de loopbaanontwikkeling. Rapasso is bij ieder bedrijf in te zetten. Het is aan ons om het werk rondom loopbaanbegeleiding en -coaching leuk, simpel en efficiënt te houden. Zo kan er weer gefocust worden op waar het echt om draait: mensen helpen!

Maak je werk gemakkelijker

Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Download de brochure.

Bekijk de brochure