15 Jun 2023

Van de goot naar het podium; Dennis knokte ervoor!

Dennis heeft diepe dalen gekend in zijn leven, tot hij 6 jaar geleden een keerpunt ervaarde. Inmiddels zijn de dalen veranderd in pieken en heeft Dennis van zijn levensverhaal zijn werk gemaakt. Wat een topprestatie!

Verslavingsgevoeligheid kan iemand flink nekken

Heftige jeugdherinneringen en slechte, verwarrende familiebanden kunnen iemand ontzettend tekenen. De negatieve ervaringen leiden vaak al op jonge leeftijd tot roken en blowen en kan behoorlijk uit de hand lopen. Ook Dennis maakte dit mee en zag zijn schoolcarrière behoorlijk ineenstorten toen xtc een onderdeel van zijn leven werd. En als je dan verslavingsgevoelig blijkt te zijn, dan loopt het van kwaad tot erger. Het geld dat nodig is om drugs te gebruiken leidt vervolgens tot alles wat God verboden heeft, met gevangenisstraffen als eindstation. Gevangenisstraffen die het gebruik van drugs na vrijlating niet minder maakten, maar juist extra aantrekkelijk maakten. En dan heb je uiteindelijk nog maar één keuze als je nog iets van je leven wilt maken en van de drugs af wilt komen: een langdurig afkicktraject waarbij je écht verder geholpen wordt. Hier koos Dennis dan ook voor en dat leidde, na jarenlange heftige situaties, tot zijn eerste eigen huis in Vlaardingen.

Een nog extremere periode volgde

Een eigen huis, volledig nuchter… Alles op de rit, zou je zeggen! Het vinden van een nieuwe liefde, met een grote kinderwens, maakte dit vooralsnog alleen maar beter. Een huwelijk en de geboorte van een zoontje vonden dan ook al snel plaats. Helaas volgde de scheiding bijna net zo snel. Kort na de scheiding werd er weer een eigen huis ingericht, vlakbij zijn zoontje. Maar op dat moment nam het leven een andere wending. Hij ontwaakte in een ziekenhuisbed, na twee maanden in slaap gehouden te zijn. Op dit punt is er nog maar één keuze: knokken voor het fysieke en mentale leven. Nooit meer aan de drugs willen, dat was wel duidelijk. Maar voor iemand die verslavingsgevoelig is ligt de alcohol al snel op de loer. Een kwestie van leven of dood is het enige redmiddel dat vervolgens overblijft. En dan moet er een knop om.

“Ik wilde niet meer kwaad zijn op alles en iedereen. Na een laatste uitbarsting waarbij ik in het ziekenhuis belandde heb ik gezegd: Ik ga nu laten zien dat ook ik alles kan en dat ik dat alleen kan!”

De rollen zijn omgedraaid

Om de nuchterheid na het afkicken ook vast te houden en weer een stabiel leven op te bouwen waren veel gesprekken nodig. Maar wat voor werk ga je dan doen? Het idee om
andere mensen te gaan helpen met de eigen ervaring ontstond al snel. Na een aantal jaren zoeken naar de perfecte werkplek en functie werkt Dennis alweer enige tijd als zzp ervaringsdeskundige bij onder andere de Pauluskerk in Rotterdam en Onzichtbaar Den Haag. Met behulp van Tom de Weerdt, van Ondernemersadvies (de re-integratiecoach), werd het ‘hoe en wat’ rondom het ondernemerschap duidelijk. Het geven van trainingen en het creëren van besef staat tegenwoordig centraal. Besef van de andere kant van het verhaal, hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die verslaafd is en in armoede leeft, wat diegene nodig heeft, en hoe hulpverlening iemand kan helpen. Bij Onzichtbaar Den Haag wordt er door Dennis ook naar nieuwe ervaringsdeskundigen gezocht, waarbij er aandachtig naar ieder verhaal geluisterd wordt voordat het een podium krijgt.

Weer durven nadenken over een volgend hoofdstuk

Na 2 jaar succesvol ondernemen lijkt een eigen uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen starten helemaal zo gek niet meer. Zonder connecties is het moeilijk om te starten, dat weet Dennis als geen ander. Het opbouwen van het benodigde netwerk gunt hij anderen daarom ook. Met dit werk kunnen er veel mensen geholpen, geïnformeerd en verbonden worden om het bewustzijn en de hulp rondom verslaving en armoede te verbeteren.

De levensles van Dennis? Houd van jezelf!

“Het allerbelangrijkste in het leven is van jezelf houden. Ik heb mijzelf lang gehaat en ik denk dat je er dan ook niet voor een ander kan zijn. Je moet eerst helemaal goed zijn met jezelf. Ik ben daar nog mee bezig, maar het gaat steeds beter. Doe wat goed is voor jou en help daarbij anderen.”

Een levensles waar wij alleen maar achter kunnen staan. Wij wensen Dennis nog ontzettend veel mooie, gelukkige, succesvolle hoofdstukken toe en bedanken hem voor zijn openheid.