21 Sep 2022

Xander: van PhD taalwetenschapper naar softwareontwikkelaar

Van jongleren tot pianospelen én zelfs zingen. Dat is niet alles wat de gedreven full-stack webdeveloper Xander bijzonder maakt. Hij is van origine namelijk taalwetenschapper en maakte de carrièreswitch naar softwareontwikkelaar. Twee functies die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. Xander wist het te combineren in zijn loopbaan. Hoe dan? Eigenlijk is softwareontwikkeling een soort taal die je moet leren. Zo komt zijn achtergrond dus goed van pas bij Rapasso.

Bijzondere switch

Sinds februari werkt Xander bij Rapasso als softwareontwikkelaar. Een baan waar hij een paar jaar geleden nog nooit aan had gedacht. “Ik haalde mijn PhD in taalwetenschap aan de Universiteit van Leiden. Daarna werkte ik als docent en deed postdoctoraal onderzoek. Toch bleek het moeilijk om aan de universiteit te blijven werken en een baan te vinden. Er is veel concurrentie en er zijn maar weinig plekken beschikbaar. Hierdoor werd het lastig om mijn brood te verdienen. Ik ben serieus gaan nadenken over mijn andere interesses. Zo ontwikkelde ik mijn passie voor software-development en app-development.”

Anders maar toch hetzelfde

Hoewel softwareontwikkeling op het eerste gezicht maar weinig gelijkenissen kent met taalwetenschap, weet Xander deze toch bloot te leggen: “Tijdens mijn werkzaamheden bij Rapasso heb ik een manier gevonden om mijn passie voor taalwetenschap en softwareontwikkeling te combineren. Ik zie daarin ook veel parallellen. Programmeertalen lijken in veel opzichten erg sterk op gesproken talen. Daarnaast zie je dat verschillende ontwikkelaars deze ‘taal’ op verschillende manieren gebruiken. Je moet continu bijleren en je bent constant bezig met het eigen maken van nieuwe tools en technieken. Dat zie je weer terug in de wetenschap, waar het ook belangrijk is om je kennis te blijven uitbreiden. Bij Rapasso krijg ik de ruimte die ik nodig heb om bij te blijven en te ontwikkelen.”

Trots op mijn werk

In de relatief korte periode dat Xander werkt voor Rapasso, zijn er al een aantal uitdagingen op zijn pad gekomen. Uitdagingen die hij maar al te graag aangaat: “Als ik één ding moet noemen waar ik trots op ben, dan is dat het admin-paneel dat ik heb gebouwd. Dit is het onderdeel binnen het cliëntvolgsysteem waar beheerders rechten kunnen toekennen aan eindgebruikers. Op die manier kunnen deze gebruikers alleen bij de informatie die zij nodig hebben. Maar, ook informatie als het aantal inlogs van gebruikers, mutaties en de koppeling van rechten horen hierbij. Een complex karwei, waar ik best trots op ben.”

Een fijne werkgever

Rapasso ondersteunt onder andere loopbaanprofessionals die mensen helpen bewegen op en naar de arbeidsmarkt. Maar ook binnen het eigen bedrijf zorgen ze ervoor dat mensen op de juiste plek zitten: “Het mooie en fijne aan Rapasso vind ik dat ze het team heel belangrijk vinden. Er wordt naar je geluisterd en ze doen moeite om je overal bij te betrekken. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen op zijn plek zit met perspectief op de toekomst.”

Maak je werk gemakkelijker

Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Wij geloven dat iedereen duurzaam inzetbaar is. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Download de brochure.

Bekijk de brochure