Duchatteau is altijd op zoek naar de juiste match. Een bijzonder verhaal waar wij trots op zijn. We nemen graag de tijd voor deze mooie verhalen. ‘Op weg naar de arbeidsmarkt’ dat is het thema waar Duchatteau zich elke dag voor inzet.
Duchatteau heeft als hoofdtak re-integratie. Deze re-integratietrajecten pakken zij op voor het UWV en voor werkgevers. Voor werkgevers ligt de focus op spoor 2 en arbeidsdeskundig onderzoek. Voor het UWV komen de trajecten Werkfit Maken, Naar Werk en Modulaire dienstverlening aan bod. Dit alles wordt gedaan door zes medewerkers binnen het bedrijf; de bedrijfseigenaar (en meewerkend voorvrouw), vier coaches, een financieel administratief medewerker en een back office medewerker. Duchatteau is een kleinschalig bureau, precies zo als ze het willen: aandacht voor klanten, cliënten en medewerkers.
Het vinden van de juiste match; daar ligt volgens Duchatteau de uitdaging op de arbeidsmarkt. Er is veel vraag, maar hoe krijg je het juiste aanbod daaraan gematcht? Duchatteau maakt bij re-integratie vaak gebruik van een werkervaringsplaats om een beroep uit te proberen en om de belastbaarheid op te bouwen. Dit vindt Duchatteau een goede manier om personen kennis te laten maken met beroepen waar ze van te voren nog geen beeld over hadden. Vaak hebben juist de personen die een re-integratietraject doorlopen te maken met mentale en/of fysieke beperkingen. Aansluiting vinden is daardoor een uitdaging. Hierbij is de kennis van Duchatteau op het gebied van belastbaarheid en het vergroten daarvan het handelsmerk van het bureau.
Om alle aandacht te hebben voor de cliënt heeft Duchatteu altijd al met een systeem voor re-integratietrajecten gewerkt. Op zich ging dit prima. Alleen liep het systeem achter op ontwikkeling. Hierdoor werd er nog veel tijd besteed aan het op een rij zetten van gegevens. Dit zorgde voor onrust in het eigen hoofd en extra werk in het weekend. Ondanks dat dit geen invloed had op klanten, voldeed voor Duchatteau dat systeem niet meer. Het was daarom tijd voor een nieuw systeem. De zoektocht kwam uit bij Rapasso.
Het visuele aspect vindt Duchatteau erg belangrijk. Een mooie lay-out, duidelijkheid en overzichtelijkheid waren onderwerpen die zwaar meewogen in de keuze voor het nieuwe cliëntvolgsysteem. Uiteindelijk was de doorslaggevende factor de UWV module en de mogelijkheid om een eigen maatwerktraject voor spoor 2 in te richten. Met Rapasso is er meer tijd over voor de cliënt. Ten opzichte van het vorige systeem wordt er namelijk 15 uur per week bespaard aan registratietijd.
Voordat ze met Rapasso werkten liep Duchatteau nog wel eens risico op het missen van administratieve deadlines, zoals facturen en rapportages. Nu is alles per traject en als management informatie overzichtelijk te krijgen; van urenregistratie van de coaches tot de opdrachten. Hiermee kan Duchatteau betere (financiële) beslissingen nemen en dat geeft rust. Ook opdrachtgevers vinden het fijn dat alles zo goed geregeld is. Wanneer een opdrachtgever belt over een traject kunnen ze bij Duchatteau gemakkelijk in het systeem kijken en de vragen beantwoorden.
Er wordt nu ontzettend veel tijd bespaard met:
De opdrachten klaarzetten is tegelijkertijd eenvoudiger geworden; alles is beschikbaar en staat al in de bibliotheek. De eenheid in het systeem vinden de collega’s heel prettig – van modules tot trajecten en het zicht op onderhandenwerk. Met de instructies in de actielijsten kunnen ook nieuwe collega’s snel van start. De managementinformatie die het systeem oplevert, vind Duchatteau het allerfijnste aan Rapasso.
In eerste instantie ervaarde Duchatteau nog niet de verwachte overzichten. Gelukkig werd er snel aan deze verwachtingen voldaan. Sinds kort is er ook een automatische koppeling tussen Rapasso en Zoho BI, een instrument voor inzichten en analyses. Tijdens de eerste kop koffie op kantooor staat het volledige overzicht iedere ochtend klaar. Met deze koppeling is Duchatteau fan van het systeem. De tijd die ze besparen is een ware uitkomst voor het bedrijf.
Het starten met de actielijsten vond het bedrijf erg gemakkelijk. De documentenmodule daarentegen was even wennen. Deze vraagt om specifieke invulling en zorgde voor wat opstartprobleempjes. Met een beetje hulp was dit duidelijk en kon het bedrijf er snel mee uit de voeten. Duchatteau ervaart een prettige samenwerking met Rapasso.
Rapasso bedankt Duchatteau voor een eerlijk verhaal en een fijne samenwerking!
Wil jij net als Duchatteau ondersteuning bij de begeleiding van cliënten? Rapasso ontzorgt, verbindt en maakt gemakkelijk. Benieuwd hoe Rapasso jou kan helpen? Plan een demo.
Ik wil graag een demoOm te achterhalen of de strategie met betrekking tot duurzame inzetbaarheid goed aanslaat binnen een bedrijf is het belangrijk om de duurzame inzetbaarheid eens in de zoveel tijd te meten. Op die manier ontstaan er duidelijke inzichten die tonen of de duurzame inzetbaarheid daadwerkelijk vergroot is over een bepaalde periode. Maar hoe kom je nu […]
Als organisatie toekomstbestendig zijn, de nieuwste kennis in huis hebben en altijd over voldoende medewerkers beschikken: een ideaalsituatie die veel gewenst, maar weinig gerealiseerd is. In veel gevallen wordt er namelijk niet optimaal gebruik gemaakt van alle talenten die al rondlopen binnen het bedrijf. Bij steeds meer organisaties valt het kwartje: onze eigen talenten kunnen […]
Het lerarentekort vraagt al enkele jaren om extra regelingen om de kwaliteit van het onderwijs hoog te kunnen houden. Eén van de regelingen die hiervoor in het leven geroepen is omvat de duurzame inzetbaarheidsuren voor het onderwijs. Hoe duurzame inzetbaarheidsuren werken en waaraan ze besteed kunnen worden? Hoe werken duurzame inzetbaarheidsuren? Duurzame inzetbaarheidsuren zijn tot […]