13 Mar 2023

5 trends op de arbeidsmarkt

Het meest besproken onderwerp met betrekking tot de arbeidsmarkt in 2022 was krapte. Krapte op de arbeidsmarkt, ontstaan door een hogere vraag dan aanbod naar arbeid. Dit onderwerp zal in 2023 nog van grote invloed zijn op de arbeidsmarkt, maar er zijn meer trends die in lijn staan met deze krapte. Deze trends mogen dan met elkaar te maken hebben – het blijft belangrijk om iedere trend los van de anderen te bekijken en te verwerken in de strategie. Om hier overzicht in te creëren worden de 5 belangrijkste trends op de arbeidsmarkt van 2023 hieronder uitgelicht.

1.    Aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Duurzaamheid is een groot thema voor werkgevers. Dit kan te maken hebben met groen ondernemen, maar zeker ook met het personeel. Duurzame inzetbaarheid van personeel serieus aanpakken kan daadwerkelijk het verschil maken tussen een hoog of laag personeelsverloop. Medewerkers zijn tegenwoordig niet enkel meer op zoek naar een baan die ze leuk vinden, maar ook naar een functie binnen een bedrijf dat toekomstperspectief biedt. Bestaan er interne opleidingen die bijdragen aan de loopbaanontwikkeling van het personeel? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? En wat wordt er gedaan om de gezondheid van het personeel te optimaliseren tot de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt? Allemaal vragen die medewerkers meenemen in de zoektocht naar het juiste bedrijf. Het investeren in een gezonde en stabiele, betrouwbare werkomgeving is daarom erg belangrijk.

2.    Het aantal zzp’ers groeit

De afgelopen jaren heeft er een enorme groei in het aantal zzp’ers in ons land plaatsgevonden. Deze groei nam toe toen Covid-19 om de hoek kwam kijken en veel medewerkers in loondienst in een onzekere situatie terechtkwamen. Meer mensen maakten hierdoor de overstap van loondienst naar zelfstandig ondernemer. Het zelf in kunnen delen van de uren is voor veel personen een tweede reden geweest om als zzp’er aan de slag te gaan. Met name binnen zorg & welzijn was de groei van zzp’ers enorm. Daarnaast zien we tegenwoordig een hoger percentage zzp’ers binnen de techniek, ICT en commerciële functies. Voor werkgevers is het daardoor belangrijk om goed na te denken over de beste manier om zzp’ers op een correcte wijze te laten integreren met de rest van het bedrijf.

3.    Aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt

Personeel nodig hebben, maar alle zeilen bij moeten zetten om de juiste kandidaat binnen te halen. Het is geen onbekend probleem in de huidige arbeidsmarkt en dit probleem zal dit jaar zeker nog niet opgelost zijn. In alle sectoren is dit merkbaar, maar er zijn natuurlijk een aantal uitschieters. Zo kampt de zorg met de krappe arbeidsmarkt, maar worstelen ook de ICT en de financiële sector met het vinden van personeel. Eén van de zichtbaarste gevolgen van de krappe arbeidsmarkt is het verloop van personeel. Medewerkers wisselen sneller en vaker van werkgever, omdat het aanbod nu eenmaal groot is en alle partijen de voorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk opstellen. Om personeel toch vast te houden dient er door bedrijven te worden nagedacht over financiële voordelen, opleidingsmogelijkheden, vaste contracten en andere aspecten die de medewerker als meerwaarde aanschouwt.

4.    Hybride werken is de toekomst

Een 40-urige werkweek op kantoor doorbrengen zit er simpelweg voor een groot deel van de medewerkers niet meer in. Ze werken liever parttime, zijn op zoek naar meer balans tussen werk en privé of zien de reistijd niet meer zitten. Sinds het hybride werken dankzij Covid-19 een hype werd is deze trend op de arbeidsmarkt alleen maar verder toegenomen. Het thuiswerken is bij veel (kantoor)functies blijven hangen en heeft inmiddels volop de voorkeur. In de toekomst zal hybride werken dan ook geen uitzondering meer zijn. Voor werkgevers biedt het flinke voordelen om tijdig in te spelen op deze trend en zo vooruit te denken en werknemers te tonen dat er iets wordt gedaan met de uitgesproken wensen.

5.    Vergrijzing in de arbeidsmarkt

Vergrijzing in de arbeidsmarkt is een feit. Dit houdt in dat duurzame inzetbaarheid extra belangrijk is, oudere werknemers tot de pensioengerechtigde leeftijd fit en met een gezonde mindset aan het werk te houden. Hiertoe behoort ook het bijscholen van deze werknemers, zodat zij goed om kunnen gaan met de nieuwe technieken. Op die manier zorgt de vergrijzing, in combinatie met technologische ontwikkelingen, niet voor problemen.

Duurzame inzetbaarheid loopt dus als een rode draad door de trends op de arbeidsmarkt van 2023. Door hier een vast onderdeel binnen de strategie en het personeelsbeleid van te maken wordt er toekomstbestendigheid van de organisatie gecreëerd.

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet

Factsheet verzuim - Popup

De factsheet zal je meteen per mail ontvangen. We zullen je vervolgens aansluitende handige tips sturen.

Download nu de factsheet

Naar wie mogen we de factsheet mailen?

Brochure - Popup

De brochure zal je meteen per mail ontvangen. We zullen je vervolgens aansluitende handige tips sturen.

Download de brochure

Naar wie mogen we de brochure mailen?