28 Oct 2022

De belangrijkste weetjes over het Werkfit Maken traject UWV

Met een goed gevoel terug in het werkveld stappen. Soms wil iemand heel graag weer aan het werk, maar heeft hij of zij het gevoel hier nog niet klaar voor te zijn. Vaak gebeurt dit nadat een cliënt voor langere tijd niet heeft kunnen werken, vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze mensen verdienen het om met een flinke lading zelfvertrouwen het eerste sollicitatiegesprek aan te gaan. Het Werkfit Maken traject van UWV is hiervoor uitermate geschikt.Na het volgen van dit traject kunnen ze aan een Naar Werk traject beginnen, hierbij worden ze geholpen bij het vinden van een baan.

Wat is een Werkfit Maken traject?

Een cliënt die weer klaar is om aan de slag te gaan wil natuurlijk een goede indruk maken tijdens de sollicitatieprocedure. Na er een tijd uit geweest te zijn is dit alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het Werkfit Maken traject in het leven geroepen. Dit traject stoomt de cliënten klaar voor de arbeidsmarkt, zodat zij op korte termijn weer actief deel kunnen nemen. Het Werkfit Maken traject is met name bedoeld voor mensen die vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid een langere tijd gebruik hebben moeten maken van een uitkering van het UWV. Denk hierbij aan een Wajong-uitkering, een WGA-uitkering of een ZW-uitkering. Wanneer je in aanmerking komt voor een Werkfit Maken traject, kan je terecht komen bij een loopbaanbureau. Zij voeren in opdracht van het UWV dit traject uit.

Hoe ziet een Werkfit Maken traject eruit?

Ieder mens uniek is. Dit betekent dat iedereen eigen behoeftes heeft en dat een Werkfit Maken traject echt maatwerk betreft. Er staan daarom altijd drie vragen centraal om het Werkfit plan goed aan te kunnen laten sluiten op de persoonlijke situatie:

  1. Hoe ziet de huidige arbeidsmarktpositie eruit en welke ontwikkelingen zijn er gaande?
  2. Waar ligt het verbeterpotentieel voor persoonlijke effectiviteit?
  3. Welke werknemersvaardigheden kunnen nog versterkt worden en hoe kan dit het beste worden gedaan?

Al deze vragen leiden naar hetzelfde doel; ervoor zorgen dat een cliënt zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van de huidige arbeidsmarkt. Zo wordt de kans vergroot op een snelle re-integratie. Dit kan gedaan worden middels persoonlijke coaching, het aanbieden van begeleiding bij een werkervaringsplek en het organiseren van groepstraining.

Resultaten Werkfit Maken traject

Door de re-integratieactiviteiten binnen het Werkfit Maken traject volledig te personaliseren per cliënt worden alle persoonlijke onzekerheden en belemmeringen aangepakt. Het resultaat is dat er gefocust kan worden op zelfontwikkeling, het boosten van de eigenwaarde en het optimaal benutten van nieuwe kansen. Daarnaast is er vaak een mooie groei op het gebied van doorzettingsvermogen en het creëren van perspectief. Er wordt ritme en structuur geboden waar een cliënt altijd op terug kan vallen, waardoor de dagen effectiever worden ingedeeld.

Werkfit Maken traject vastleggen in een cliëntvolgsysteem

Ga jij Werkfit Maken inzetten om jouw cliënten te helpen met zelfontwikkeling en re-integratie? Dan zullen er met enige regelmaat rapporten moeten verschijnen. Om te voorkomen dat jij voor ieder rapport ontzettend veel tijd kwijt bent kan er gerapporteerd worden in een cliëntvolgsysteem dat is aangepast naar de eisen van het UWV. Zo bespaar je tijd en beperk je risico op foutieve rapportages.

Ook het cliëntvolgsysteem van Rapasso sluit perfect aan bij deze bezigheden. Zo zorgt Rapasso voor een efficiënt en toekomstbestendig proces.

Wil je weten hoe Rapasso het Werkfit Maken traject voor jou gemakkelijker maakt? Plan dan een demo in.

Krijg grip op verzuim

Heeft jouw organisatie last van een hoog verzuim? Download dan nu deze handige factsheet en bekijk hoe de verzuimmodule van Rapasso jou kan ondersteunen.

Bekijk de factsheet